Izguba Bankie in krovne skupine BFA je skupaj dosegla 21,2 milijarde evrov, razlog za to najvišjo izgubo v zgodovini španskega bančnega sistema pa so oslabitve in rezervacije v skupni višini 26,8 milijarde evrov, s katerimi je morala banka sanirati stare grehe v bilanci.

Prvi mož banke Jose Ignacio Goirigolzarri je navzlic globoki izgubi ocenil, da je bilanca zdaj sanirana, solventnost banke je dobra, likvidnost pa zadostna do 2018. "Leto 2013 začenjamo v solidnem položaju," je dejal.

Bankia je ena od bank, ki jo je morala rešiti država, potem ko se je stanje njenega naložbenega portfelja močno poslabšalo. Španske banke so namreč pred krizo na veliko vlagale v nepremičnine in po poku nepremičninskega balona v letu 2008 je vrednost teh naložb strmoglavila. To je predvsem regionalne banke in Bankio kot veliko bančno skupino pahnilo v velike težave.

Španija je tako Bankii oziroma skupini BFA pomagala s skupno 23,5 milijarde evrov, od tega je 18 milijard dobila iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM).

Španija je morala namreč zaradi reševanja bančnega sektorja evrske partnerice zaprositi za pomoč. Evroskupina ji je julija lani odobrila do 100 milijard evrov pomoči, do zdaj pa je prejela 41,4 milijarde evrov.

V zameno za pomoč se morajo španske banke, med njimi Bankia, temeljito prestrukturirati. Skrčiti bodo morale svoje poslovanje, izstopiti bodo morale iz nepremičninskih projektov, se osredotočiti na poslovanje s prebivalstvom in podjetji ter zmanjšati število zaposlenih.

Bankia je sicer nedavno velik del slabih terjatev prenesla na špansko slabo banko (Sareb), tako da v novo leto vstopa precej očiščena. Izziv pa je, kako se vrniti k dobičku. Banka vrnitev v črne številke načrtuje že letos, do 2015 pa naj bi dobiček zrasel na 1,5 milijarde evrov.