Napoved španskega regulatorja je precej bolj pesimistična od napovedi španske vlade, ki je za letos napovedala 0,5-odstotno krčenje gospodarstva, a namerava to napoved še popraviti. Evropska komisija medtem pričakuje, da se bo španski bruto domači proizvod (BDP) letos skrčil za 1,4 odstotka.

Poglobile se bodo tudi težave na španskem trgu dela - stopnja brezposelnosti naj bi se po napovedih centralne banke letos povzpela na 27,1 odstotka, potem ko je konec lanskega leta znašala 26,02 odstotka.

Okrevanje naj bi sledilo šele leta 2014, ko naj bi se BDP zvišal za 0,6 odstotka, stopnja brezposelnosti pa naj bi upadla na 26,8 odstotka. Španska centralna banka ocenjuje, da je tamkajšnje gospodarstvo v "zapleteni" situaciji zaradi potrebo po znižanju stroškov in krize v območju evra.

Španska vlada naj bi bila kljub težavam uspešna v postopnem znižanju proračunskega primanjkljaja - potem ko je lani znašal 6,7 odstotka BDP, naj bi po pričakovanjih centralne banke letos zdrsnil na šest odstotkov BDP, leta 2014 pa na 5,9 odstotka BDP. Da Španija leta 2014 ne bo dosegla cilja o 2,8-odstotnem primanjkljaju, je že pred časom ugotovila tudi Evropska komisija.