Španija se je namenila z današnjo dražbo zbrati med 4,5 in 5,5 milijarde evrov, na koncu pa je z izdajo šestmesečnih menic prišla do 2,55 milijarde evrov, z izdajo enoletnih obveznic pa do 3,02 milijarde evrov.

Vlagatelji so za šestmesečne menice v povprečju zahtevali obrestno mero v višini 0,859 odstotka, kar je 0,029 odstotne točke manj kot ob zadnji primerljivi dražbi 22. januarja. Za enoletne obveznice pa je morala Španija pristati na povprečno obrestno mero 1,548 odstotka, kar je 0,076 odstotne točke več kot v zadnji primerljivi dražbi 15. januarja.

Minuli teden se je pritisk finančnih trgov na Španijo in tudi Italijo spet okrepil. Razlog za to je povečana politična negotovost v obeh državah. v Španiji je ta predvsem posledica korupcijskega škandala, v katerega se je zapletla vladajoča Ljudska stranka.

Ta teden so se razmere na trgih vsaj za zdaj umirile. Zahtevana donosnost na španske desetletne obveznice se je na elektronski borzi MTS danes znižala za 0,11 odstotne točke na 5,12 odstotka. Prav tako je za 0,10 odstotne točke na 4,51 odstotka na sekundarnem trgu upadel donos do dospetja na italijanske obveznice.

K umiritvi naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij deloma prispeval tudi dogovor voditeljev držav in vlad EU o proračunu za 2014-2020, po katerem bo Španija kljub predvidenemu prvemu krčenju večletnega proračuna povezave v zgodovini ostala neto prejemnica sredstev EU.

Španski premier Mariano Rajoy je skušal danes trge pomiriti tudi z besedami, da bodo podatki o lanskem javnofinančnem primanjkljaju pokazali "izjemni napor" Španije za njegovo znižanje in prispevali k izboljšanju ugleda države na trgih.

Španija se je sicer v Bruslju zavezala, da bo primanjkljaj lani s predlanskih 8,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) oklestila na 6,3 odstotka BDP, a v Evropski komisiji so že lani ocenili, da Madridu cilja ne bo uspelo izpolniti.

Komisija bo svoje prve ocene predstavila prihodnji teden, potem pa naj bi po navedbah gospodarskega ministra Luisa de Guindosa razmišljali o "alternativah". Španski mediji poročajo, da naj bi unija Španiji spet popustila pri javnofinančnih ciljih.