S&P je eno najpomembnejših slovenskih finančnih družb na opazovalni seznam z negativnimi posledicami uvrstil decembra lani, razlog pa je bil nakup 50,99-odstotnega deleža Zavarovalnice Maribor od Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), so spomnili v Pozavarovalnici Sava.

Kljub temu, da je agencija ocenila, da ta pridobitev lahko znatno koristi Pozavarovalnici Sava in utrdi njen položaj na domačem finančnem trgu, je po drugi strani mnenja, da transakcije s sabo prinaša nekaj izvedbenega tveganja.

Ravno zaradi teh izvedbenih tveganj je S&P Pozavarovalnico Sava v petek ohranil na seznamu Credit Watch Negative, kar pomeni, da bi oceno lahko znižal, če bi prevzem Zavarovalnice Maribor in njena integracija v skupino Sava Re oslabila njeno kapitalsko ustreznost ali pa če pozavarovalnica ne bi uspela zbrati dovolj sredstev za predvideni nakup 39,2-odstotnega deleža od Slovenske odškodninske družbe (Sod).

V S&P namreč menijo, da bi neuspeh Pozavarovalnice Sava pri prevzemu mariborske zavarovalnice lahko poslabšal njene poslovne obete na domačem trgu.

S&P namerava v naslednjih treh mesecih razrešiti umestitev Pozavarovalnice Sava na opazovalni seznam. Pričakuje, da bo v tem času dokapitalizacija družbe izvedena, kar bo dalo jasnejše razumevanje o sposobnosti družbe za pridobitev preostalega deleža Zavarovalnice Maribor od Soda.

S&P lahko zniža bonitetno oceno družbe za eno stopnjo, če bo dokapitalizacija samo delno uspešna, ne bo uspešno izvedena ali če bo integracija zavarovalnice oslabila konsolidirano kapitalsko ustreznost. V primeru uspešne dokapitalizacije, prevzema in integracije pa naj bi oceno ohranila pri BBB+.

Spomnimo, da je Pozavarovalnica Sava decembra lani za 11,79 odstotka delnic NKBM odštela 15 milijonov evrov, preostalih 39,21 odstotka delnic pa bo s 50 milijoni evrov na podlagi nedavno odobrene dokapitalizacije plačala Sodu, ki je v lastništvo Zavarovalnice Maribor vstopil le začasno.

V primeru neuspešne dokapitalizacije bi v roku leta dni skupaj s Sodom začeli s skupno prodajo kupljenega deleža zavarovalnice, če tudi to ne bi uspelo, bi uporabili scenarij odplačevanja v poznejših obdobjih, v najslabšem položaju pa bi se lahko odločili za prodajo celotne zavarovalnice.