Bonitetna agencija je prejšnji teden po objavi rezultatov obremenitvenih testov slovenskih bank poudarila, da sta načrtovana dokapitalizacija bank in njeni stroški v skladu z njihovimi pričakovanji.

Pričakujejo tudi, da se bo višina javnega dolga, brez upoštevanja slovenskega prispevka k začasnem reševalnem mehanizmu EFSF, med leti 2014 in 2016 oblikovala pri 71 odstotkih bruto domačega proizvoda.

S&P v sporočilu, objavljenem na njihovi spletni strani, še izpostavlja, da bodo po dokapitalizaciji nekoliko bolj jasne morebitne obveznosti Slovenije do določenih finančnih institucij, saj bodo javna poroštva postala javni dolg.

Kapitalske potrebe v osmih bankah - NLB, NKBM, Abanki Vipa, Gorenjski banki, Banki Celje, Unicredit banki Slovenija, Raiffeisen banki in v Hypo Alpe Adria banki - znašajo 4,778 milijarde evrov ob predpostavki neugodnega scenarija, ki predvideva, da bo Slovenija do leta 2015 v globoki recesiji, in predpostavlja, da znaša količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala v posamezni banki šest odstotkov.