Generalna direktorica ACH Sonja Gole je včeraj potegnila še zadnjo karto iz rokava in po neuradnih informacijah na sodišče vložila predlog za preventivno prestrukturiranje holdinga. S tem si je Goletova kupila še nekaj mesecev za sklenitev dogovora z bankami in vsaj začasno preprečila, da bi holding končal v stečaju.

Zaradi izvršbe bank ima namreč ACH danes že šestdeset dni neprekinjeno blokirane vse transakcijske račune, kar je po novi insolvenčni zakonodaji tudi eden od razlogov za začetek stečaja. Po zakonu bi morala Goletova predlogu za preventivno prestrukturiranje predložiti tudi soglasje upnikov z najmanj 30 odstotki finančnih terjatev. Ali ji je to soglasje nemara zagotovila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), za zdaj ni znano. Spomnimo pa, da je vodstvo slabe banke v zadnjih mesecih že večkrat šlo na roko Goletovi. Tako je že v začetku letošnjega leta ACH in Proteju (večinski lastnik ACH) odobrilo enoletni moratorij za odplačilo glavnice posojil.

DUTB je sicer največja upnica ACH, saj sta NLB in NKBM nanjo že prenesli za skupno kar 62 milijonov evrov terjatev do ACH in Proteja. Ko bo to storila tudi Abanka Vipa, bodo imeli v DUTB dejansko pod svojim nadzorom skoraj natanko toliko nezavarovanih in zavarovanih terjatev, kolikor jih Goletova potrebuje za potrditev predloga o finančnem prestrukturiranju. Tega morajo namreč podpreti upniki z najmanj 75 odstotki vseh finančnih terjatev in s prav tolikšnim delom zavarovanih terjatev (če predlog vpliva tudi na te terjatve).

V ACH nam včeraj na naša vprašanja niso odgovorili. V kratkem sporočilu za javnost so pojasnili le, da dogovora o moratoriju za odplačilo glavnice okoli 110 milijonov evrov posojil z bankami še niso sklenili. Kljub temu so prepričani, da so v pogovorih z bankami »dosegli pomemben premik v iskanju rešitve glede poplačevanja zapadlih obveznosti«. Toda naši viri temu ne pritrjujejo. V vložitvi predloga za finančno prestrukturiranje vidijo zgolj manever, s katerim je Goletova preprečila začetek stečaja. Hkrati je s tem manevrom bankam vsaj začasno preprečila, da bi nadaljevale izvršbe ter holdingu zaplenile njegove naložbe in nepremičnine.

Po nam dostopnih podatkih so doslej že vse banke na sodišču začele izvršbo in vpis zastavnih pravic na hčerinske družbe in nepremičnine ACH. Prva, ki ji je uspelo vpisati izvršbo, je bila banka Unicredit, podobno pa so doslej storile tudi Abanka Vipa, ki je AC Mobilu zasegla tudi več rezervnih delov in vozil blagovne znamke Honda, banka Hypo, Factor banka, NLB, Probanka in SKB.