Kot je razvidno iz sklepa o začetku postopka, ki je danes objavljen na spletni strani Ajpesa, je stečajni upravitelj Veljko Jan. Ta je vodil že februarja začeti postopek.

Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo v treh mesecih; zadnji dan je 3. september. Upnikom, ki so svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice že pravočasno prijavili v stečajnem postopku, ki je bil začet 26. februarja letos, teh ni treba še enkrat prijavljati, saj se bodo upoštevale kot prijavljene.

Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi zahtev za stečaj, ki so jih vložili upniki SKB banka, Banka Celje, SCAC Italpali in Probanka, za katere je ugotovilo, da je podana aktivna legitimacija. O tem, ali imajo to legitimacijo tudi štirje delavci, ki so bili poplačani na dan naroka februarja, v izogib zavlačevanju postopka sodišče ni odločalo. Za odločitev to ni bilo potrebno, saj je podana aktivna procesna legitimacija preostalih štirih upnikov, ki so zahtevali stečaj, navaja sodišče.

Sodišče je ugotovilo, da je dolžnik insolventen na podlagi več zakonsko predvidenih domnev, med njimi da več kot dva meseca zamuja s plačilom obveznosti v znesku, ki presega 20 odstotkov zneska njegovih obveznosti, in da več kot tri mesece zamuja z izplačilom plač do višine minimalne plače ali s plačilom davkov in prispevkov, ki jih mora plačati s plačami.