Sodišče je danes znova začelo narok za začetek stečajnega postopka CPL, potem ko je Višje sodišče v Ljubljani aprila zavrnilo že začeti stečajni postopek tega podjetja. Okrožno sodišče je namreč februarja odločitev za stečaj sprejelo na podlagi predloga, ki so ga podali štirje delavci, ker jim družba ni izplačala plač in prispevkov za oktober, november in december lani.

CPL pa je nato na dan, ko je bil sklican narok za obravnavo predloga delavcev, preko obvladujočih družb tem štirim delavcem nakazal plače s prispevki za omenjene mesece in regres za lani. Višje sodišče je zato zadevo vrnilo na prvostopenjsko sodišče. Ob tem je okrožnemu sodišču naložilo, naj v ponovljenem postopku najprej preizkusi, ali obstajajo terjatve upnika SGP Zasavje, saj je ta prvi vložil predlog za stečaj, vendar pa je omenjena družba medtem predlog že umaknila.

Sodišče je zato danes začelo z obravnavo predlogov SKB banke, Probanke, Banke Celje, SCAC Italpali in znova tudi predlog štirih delavcev. Ker pa je bil konec prejšnjega tedna vložen tudi predlog 73 delavcev, je sodišče dalo CPL na 15 dni, da se s predlogom seznani, narok pa se bo z obravnavo že prej vloženih predlogov nadaljeval v sredo.

Predlagatelji stečaja: CPL je insolventen

Zastopnik CPL Mitja Kač je sicer danes že izrazil nasprotovanje zadnjemu vloženemu predlogu in dodal, da dolžnik ni insolventen. Poudaril je tudi, da so bili omenjeni štirje delavci, ki so vložili predlog, že poplačani, zato bo v zvezi s tem pridobil tudi dokazila Davčne uprave RS (Durs).

Nasprotno pa predlagatelji začetka stečajnega postopka vztrajajo, da je CPL trajno insolventen, saj naj zaposlenim ne bi izplačal plač in socialnih prispevkov za vsaj tri mesece. Kot je poudaril zastopnik delavcev Roman Završek, so štirje delavci plače prejeli z računov nekaterih obvladujočih družb CPL, kar se po njegovem mnenju ne more šteti kot plača, prav tako pa jim CPL ni plačal socialnih prispevkov.

Sodišču je Završek predložil tudi dokazila Dursa za dva izmed štirih delavcev, ki po njegovih besedah dokazujejo, da jima CPL ni plačal vseh prispevkov in plač. Kač pa je temu dokaznemu predlogu nasprotoval, saj so omenjeni izpiski iz aprila in marca in po njegovem mnenju ne izkazujejo stanja na današnji dan. Pooblaščenec CPL mora sicer do torka zato vložiti nova dokazila o omenjenih nakazilih in plačilu prispevkov.

Matečič: Pomembno, da so se stečajnemu predlogu pridružili tudi ostali delavci

Glede nakazila plač iz računov, ki niso računi družbe CPL, pa je Kač pojasnil, da gre za lastnike te družbe. "Vprašanje, kdo v skupini nakaže plače, pa ni pomembno za vprašanje insolventnosti," je poudaril. Dodal je, da ima lastnik dolžnika pravni interes, da poplača delavce, ti pa morajo to sprejeti kot plače.

Kač sicer po koncu današnjega naroka ni želel dajati izjav novinarjem, saj naj za to ne bi bil pooblaščen. Mitja Matelič, ki zastopa SCAC Italpali, pa je dejal, da je pomembno, da so se stečajnemu predlogu pridružili tudi ostali delavci, saj se s tem možnosti stečaja povečujejo.

"Res pa je, da se postopek sedaj že nekaj časa vleče, zato obstaja nevarnost, da bo premoženje dolžnika razdeljeno ločitvenim upnikom v izvršilnih postopkih, ki potekajo vzporedno," je dejal.

Po vložitvi prvega predloga za začetek stečajnega predloga je CPL sicer odpustil omenjene štiri delavce, preostali delavci, ki so vložili predlog za začetek stečajnega postopka, pa so bili odpuščeni ob začetku sicer že razveljavljenega stečajnega postopka. Zapadle obveznosti CPL do 73 delavcev po ocenah Kača znašajo približno 800.000 evrov brez pripadajočih zamudnih obresti, dolgo do štirih delavcev pa približno 7000 evrov.