Kot so danes sporočili iz Soda, so na podlagi ocenjevanja izboljšanih ponudb kot najboljšega ponudnika izbrali Lazard Freres, družbo, s katero so izvedli pogajanja za sklenitev mandatne pogodbe in jo še dodatno pozvali h končnemu izboljšanju ponudbe.

Reference Lazarda, podjetja francoskih korenin, ki ima danes svoje pisarne v 26 državah po svetu, so po mnenju vodstva Soda na področju finančnega svetovanja finančnim institucijam obsežne in kakovostne. Med njimi omenjajo prestrukturiranje madžarske narodne banke, nakup bolgarske MKB Unionbank, dokapitalizacijo skupine BAWAG PSK, prestrukturiranje kazahstanske BTA Bank ter svetovanje ruski Sberbank pri nakupu investicijske banke Troika Dialog.

Od Lazarda pričakujejo podrobno časovnico prodaje

Z danes sklenjeno pogodbo bo Lazard s skrbnostjo dobrega strokovnjaka prevzel svetovanje pri prodaji delnic Nove Kreditna banke Maribor (NKBM). Državni lastniki od izbranega svetovalca pričakujejo, da bo predlagal najustreznejšo metodo in čas izvedbe prodaje, predlagal in organiziral postopek izbire kupca ter pripravil podrobno časovnico postopka prodaje.

(Foto: Luka Cjuha)

Ob tem bo morala omenjena svetovalna družba tudi predlagati in povabiti vse perspektivne kupce, pripraviti dokumentacijo v postopku prodaje, predlagati izbor ožjega kroga kupcev, koordinirati potek skrbnega pregleda, skupaj s prodajalci izvesti pogajanja s perspektivnimi kupci, predlagati izbiro kupca in dejanj, ki bodo potrebna za sklenitev prodaje.

NKBM prodati najkasneje do konca leta

Kot je pred novim letom napovedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko, namerava vlada NKBM, ki je po decembrski 870-milijonski dokapitalizaciji znova v 100-odstotni državni lasti, prodati najpozneje do konca leta 2016.

Banka bo, kakor so v upravi pod vodstvom Aleša Hauca že večkrat napovedali in nakazujejo tudi rezultati pregledov, za leto 2013 zaradi potrebnih oslabitev in rezervacij še izkazala izgubo. Sicer pa NKBM že več četrtletij zapored izkazuje dobiček pred rezervacijami in slabitvami, zato uprava na osnovi sedanjih predvidevanj pričakuje, da bo letos izkazala dobiček tudi po oblikovanih slabitvah in rezervacijah, če ne bo hujšega nepredvidenega poslabšanja gospodarskih razmer.