Avstrijska bančna skupina Hypo Alpe Adria Bank International, ki jo je morala pred finančnimi težavami z nacionalizacijo rešiti država, naj bi načrtovala dokapitalizacijo nekaterih bank v svoji skupini. Med njimi se omenjata tako srbska kot tudi slovenska Hypo Alpe Adria Bank, kjer so nas po odgovore napotili k lastnikom v Celovec.

»Skupina Hypo ravnokar zaključuje svoje polletno poročilo, ki bo dalo več odgovorov na vprašanji, koliko dodatnih oslabitev mora oblikovati banka ter kakšne ukrepe bo jeseni od banke zahtevala Evropska komisija,« so pojasnili v matični banki skupine Hypo. Avstrija, ki je lastnica bančne skupine, se je sicer že pred tem odločila, da bo za banke v skupini in matico zagotovila okoli 700 milijonov evrov dodatnega kapitala. Koliko sredstev bo namenjenih slovenski banki ali kateri drugi banki v skupini, bodo v Hypu razkrili po tem, ko bodo znani polletni poslovni rezultati. Že sedaj pa je znano, da je moral Hypo vložiti okoli 150 milijonov evrov v dokapitalizacijo italijanske hčerinske banke in lizinške družbe, pri čemer je moral do konca leta zagotoviti tudi ustrezna jamstva za obveznosti obeh italijanskih družb.

Končna cena za popolno sanacijo skupine Hypo ob tem sicer še ni znana, po nekaterih pesimističnih ocenah pa bo morala Avstrija na koncu poravnati račun, ki bi lahko dosegel celo sedem milijard evrov. Iz Celovca so na drugi strani poudarili, da vse banke v skupini Hypo izpolnjujejo zahteve regulatorjev in jih v mnogih primerih tudi presegajo, zaradi česar naj ne bi bilo potrebe po dodatnih ukrepih.

Sočasno je začela avstrijska Hypo iskati že tudi kupce za hčerinske banke v državah nekdanje Jugoslavije, ki jih bo morala po navodilih iz Bruslja najti do približno sredine leta 2015. Čeprav je Hypo pripravljen sprejeti ponudbe tudi za posamezne hčerinske banke, naj bi tako v Celovcu kot tudi na Dunaju raje poiskali kupca, ki je pripravljen kupovati v paketu. »Doslej je interes za nakup katere od naših bank izrazilo že nekaj potencialnih kupcev,« so pojasnili v avstrijskem Hypu in dodali, da se bodo proti koncu leta začeli individualno pogovarjati s potencialnimi kupci, med katerimi bodo v začetku prihodnjega leta zbrali nekaj najbolj primernih kandidatov. jb