Povezave avstrijskega podjetja, ki je pred dnevi postalo lastnik 24,2-odstotnega paketa delnic Perutnine Ptuj, vodijo tudi do Slovenije. To krepi ugibanja, da gre za delniško parkirišče, na katero je predsednik uprave Perutnine Roman Glaser pred morebitnimi drugimi interesenti v prodajnem postopku umaknil delež, ključen za obvladovanje družbe. Glaser sicer pred prodajo delnic ni dobil zelene luči bank upnic. Da bi moral pridobiti njihovo soglasje, predvideva tudi dogovor o reprogramu 110 milijonov evrov posojil, ki ga je Perutnina podpisala z bankami.

Novi lastnik skoraj četrtine Perutnine je avstrijsko podjetje Vector Unternehmensbeteiligungen Management (in ne Vektor, kot smo napačno zapisali včeraj). Ima 35.000 evrov kapitala, ukvarja pa se z upravljanjem naložb. Že včeraj smo v Dnevniku razkrili, da je podjetje delnice kupilo pod več kot ugodnimi pogoji. Z nakazilom kupnine lahko tako čaka celo dve leti od sklenitve prodajne pogodbe, namesto denarja pa so na Ptuju v zameno za delnice pripravljeni sprejeti tudi »drugo premoženje«.

Vse povezave novega solastnika Perutnine

To je v poslovno-bančnih krogih sprožilo ugibanja, ali je avstrijsko podjetje le začasni lastnik teh delnic, ki jih dejansko še vedno obvladuje Glaser. Spomnimo, menedžerji Perutnine so skupaj s prijateljskimi lastniki vsaj do nedavnega podržavljenja Probanke obvladovali večino delnic družbe. Ključen za to je bil prav omenjeni 24,2-odstotni delež, ki je bil do zdaj dejansko v lasti Merkurja. Glaser ga je nase vezal z opcijsko pogodbo, ki jo je podpisal z nekdanjim predsednikom uprave nakelskega trgovca Binetom Kordežem, te pa njegovi nasledniki na čelu Merkurja nikoli niso priznali. Omenjena pogodba se je po naših podatkih iztekla pred dnevi, Glaserju pa je s hitro prodajo delnic preprečil odprtje lastniške strukture Perutnine.

Na to nakazujejo tudi dobre povezave novih solastnikov ptujske družbe v Sloveniji. V Perutnini so tako včeraj pojasnili, da jim je pri prodaji svetovalo dunajsko podjetje TJP Advisory & Management Services. To je – kot so zatrdili na Ptuju – tudi našlo »potencialnega vlagatelja«. Eden od partnerjev tega podjetja je Drago Keršič, finančni svetovalec iz Slovenske Bistrice, ki je leta 2008 pri prestrukturiranju Skimarja, lastnika Elana, prejel 160.000 evrov. Keršič sicer velja za del odvetniško-svetovalnega kroga, ki ga je v času prve vlade Janeza Janše na veliko favoriziral državni Kad. Vanj naj bi spadala tudi odvetnika Daniel Planinšec in Rajko Vrečar. Takrat je Kad, ki je tudi 9,9-odstotni lastnik Perutnine, vodil Tomaž Toplak, njegov nadzorni svet pa do leta 2007 Andrijana Starina Kosem. Slednja je takrat dokončno »prestopila« v tabor Boška Šrota, ki ju je z Glaserjem povezovalo omrežje okrog Probanke Romane Pajenk.

Svetovalec za »vlagatelja« našel kar lastno podjetje

V vsakem primeru jim v TJP pri iskanju vlagatelja v Perutnino ni bilo treba daleč. Podjetje Vector je namreč v posredni večinski lasti skupine TJP. Eden od njenih solastnikov je odvetnik Nikolaus Requat. V Sloveniji ga je mogoče najti kot zastopnika avstrijskih lastnikov Salonita Anhovo in enega od solastnikov te družbe, ki jim je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pred časom odvzela glasovalne pravice, včeraj pa ji je pri tem dalo prav tudi upravno sodišče. Podjetje TJP je poslovno tesno povezano z dunajsko finančno družbo Fintrust Holding. Še pred kratkim je bil v njenem ožjem vodstvu tudi Andraž Brodnjak, novi član uprave Cimosa. Med letoma 2007 in 2012 je Brodnjak vodil službo za finance in računovodstvo v Iskraemecu. Temu sta v času prve Janševe vlade – ko je bila družba še v lasti Kada – svetovala tudi Planinšec in Vrečar.

Po naših podatkih Glaser za prodajo delnic še ni pridobil soglasja bank, ki bi ga v skladu z dogovorom o reprogramu moral. Banke se namreč ne strinjajo z načinom plačila, pogodbenimi kaznimi in nekaterimi drugimi določili iz pogodbe o prodaji delnic. To morda postavlja pod vprašaj tudi sam sporazum o reprogramu, ki sicer še ni začel veljati. Glaser je namreč že pred tem očitno kršil pogoje iz tega dokumenta, s čimer je (ne)hote blokiral tudi nastop funkcije pooblaščenca bank Tiborja Šimonke v upravi Perutnine. Ta je vezan prav na začetek veljavnosti reprograma. Prvi mož Perutnine je včeraj zatrdil, da jih je o poslu »seznanil«, in poudaril, da jim je ponudil tudi uveljavitev predkupne pravice, ki so jo te zavrnile.