Pribitek slovenskih na desetletne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša tri odstotne točke. Danes se je znižal tudi zahtevan donos na italijanske, španske, portugalske in irske obveznice.

Pritisk na Slovenijo je proti koncu minulega leta popustil. Decembra objavljeni obremenitveni testi slovenskih bank so namreč pokazali, da znašajo kapitalske potrebe v zaostrenih razmerah v osmih slovenskih bankah nekaj manj kot pet milijard evrov, Ljubljana in Bruselj pa sta izrazila prepričanje, da bo lahko Slovenija svoj bančni sistem rešila brez zunanje pomoči.

Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic se je začel močno zviševati marca lani, in sicer zaradi špekulacij, da bo Slovenija po Grčiji, Irski, Portugalski, Španiji (za bančni sistem) in Cipru naslednja v vrsti za mednarodno finančno pomoč.

Obrestna mera je tako aprila za kratek čas presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Od tedaj je le redko upadla pod šest odstotkov, prvič po poletju se je to zgodilo sredi novembra.