Banka Raiffeisen je v Sloveniji v letu 2013 vknjižila 25 milijonov evrov prihodkov, pri tem so neto obresti znašale 19 milijonov evrov, neto opravnine pa osem milijonov evrov. Prihodki so se znižali za dobrih 25 odstotkov, dobiček iz poslovanja pa je bil nižji za skoraj 71 odstotkov in je znašal tri milijone evrov.

Banka je oblikovala za 65 milijonov evrov slabitev in rezervacij, kar je skoraj enkrat več kot v letu poprej.

Število zaposlenih je banka v Sloveniji zmanjšala za petino, s 310 na 245. Zaprla je tudi eno poslovalnico, kar pomeni, da jih je imela 16. Število strank se je znižalo za 4,6 odstotka na 65.441.

Kot v letnem poročilu navaja skupina RBI, so v Sloveniji poslovni model prilagodili zahtevnemu tržnemu okolju in zasičenemu bančnemu sektorju. Struktura banke in njene lizinške hčerinske družbe se prilagajajta novi strategiji, pojasnjujejo. RBI med drugim opozarja, da za Slovenijo za letošnje leto še velja tveganje recesije oziroma da je pričakovati krčenje gospodarstva.

Medtem se je konsolidirani dobiček skupine RBI lani znižal za 23,6 odstotka na 557 milijonov evrov. Dobiček pred davki je bil nižji za 19,5 odstotka in je znašal 835 milijonov evrov, dobiček iz poslovanja pa se je okrepil za 8,2 odstotka na 5,7 milijarde evrov.

Skupina je v lanskem letu ustvarila za 1,15 milijarde evrov slabitev in rezervacij, kar je 13,9 odstotka več kot v letu poprej.

RBI deluje v 15 državah in ima 14,6 milijona strank. Lani je imela 57.901 zaposlene in 3025 poslovalnic.

Banka Raiffeisen je v Sloveniji v postopku prestrukturiranja zmanjšuje obseg poslovanja. Pred kratkim so napovedali 40-milijonsko dokapitalizacijo.

Banka je stresne teste, ki so bili opravljeni lani v osmih slovenskih bankah, uspešno prestala. Kljub temu je vlada takrat pri nekaterih od bank videla možnost, da se do konca letošnjega leta soočijo s pomanjkanjem kapitala. Država je zato napovedala, da jim bo zagotovila kapitalska varovala zagotovila, če tega ne bodo zmožne zagotoviti same. Prejšnji teden je vlada ugotovila, da zaveza za dokapitalizacijo v primeru banke Raiffeisen ni več potrebna.