Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu, ki vodi stečaj podjetja Prevent Global, je danes izdalo soglasje k sklenitvi pogodbe za prodajo 100-odstotnega deleža družbe Aerodrom Maribor podjetju Aviofun iz Libelič za ceno 700.000 evrov, je razvidno iz sklepa, ki je objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Stečajni upravitelj Prevent Globala Boris Kastivnik je v okviru neposrednih pogajanj s štirimi ponudniki, ki so do roka, to je do 22. januarja letos, oddali nezavezujoče ponudbe, dogovor o prodaji pripeljal do sklenitve pogodbe z več odložnimi pogoji s podjetjem Aviofun iz Libelič.

Kastivnik je s podjetjem Aviofun oz. solastnikom podjetja Damijanom Cehnerjem pogodbo podpisal 15. maja letos, Aviofun pa je v roku poravnal tudi 70.000 evrov varščine za nakup mariborskega podjetja. S predlagano prodajo in višino kupnine se je v nadaljnjem postopku strinjal tudi ločitveni upnik na tem premoženju Preventa Globala v stečaju, to je družba Eurocity Janka Zakeršnika.

Ni pa se s predlagano prodajo strinjal (celotni) upniški odbor Preventa Globala, ki se je sestal 3. junija. Kot je razvidno iz zapisnika seje upniškega odbora, ki je bil objavljen na spletnih straneh Ajpesa, je en član odbora (predstavnik podjetja Prevent Lamitex) dal pozitivno mnenje k prodaji, trije so ji nasprotovali, in sicer predstavniki Nove Ljubljanske banke, Abanke Vipe in družbe SIMT.

Postopek je bil izveden transparentno

Upniški odbor je, kot je razvidno iz zapisnika, izpostavil ponudbo Iztoka Plevnika, ki jo je stečajni upravitelj prejel 9. aprila, torej v času, ko še ni sklenil pogodbe z Aviofunom, in ki je bila tudi po kasnejšem zvišanju boljša od ponudbe družbe Aviofun.

Kastivnik te ponudbe ni obravnaval, ker je prispela po roku za oddajo nezavezujočih ponudb, upniški odbor pa mu očita, da bi glede na vsebino vseeno bilo smotrno preveriti njeno resnost, ne pa je "povsem prezreti". Upniški odbor je med drugim tudi izpostavil, da Aviofun ne daje nobenih garancij, da bo letališče tudi zares zaživelo.

Sodišče je v danes izdanem sklepu zapisalo, da je bil postopek izveden transparentno, negativno mnenje upniškega odbora pa za sodišče ni zavezujoče. Danes objavljeni sklep sodišča sicer še ni pravnomočen, nanj je možna pritožba v 15. dneh.

Aviofun ima zdaj do 15. avgusta čas za plačilo preostanka kupnine, Cehner pa predvideva, da bodo plačilo izvedli že pred tem rokom, je danes dejal za STA. Vesel je, da je sodišče soglašalo s prodajo, čeprav v takšno odločitev ni dvomil, saj pravi, da je bilo postopek izpeljan, kot je predpisano.

Cehner: Naši načrti z letališčem so resni

O tem bo zdaj obvestil tuje poslovne partnerje, ki pri tem sodelujejo, jih pa še vedno ne želi razkriti, nameravajo pa to skupaj storiti v prihodnosti. Povedal je še, da se v zadnjem času, odkar je javno znano, da je podjetje Aviofun kupec letališča, pojavlja več interesentov za sodelovanje.

Cehner poudarja, da so njihovi načrti z letališčem resni. Na Aerodromu Maribor je bilo v zadnjih letih mrtvilo, pravi, razen prometa letalskih šol in čarterjev. Novi lastniki nameravajo spodbuditi tuje in domače letalske prevoznike, da začnejo uporabljati tudi mariborsko letališče, morda tudi za kakšne medcelinske lete, poudarek pa bo tudi na prevozu tovora, je napovedal Cehner.

Letališče je za vse to primerno, vsi pogoji so ustvarjeni, terminali so lepi, obnovljena letališka infrastruktura je lepa, izpostavlja Cehner in pravi, da ko bo sklep sodišča pravnomočen, se bodo začeli tudi z državo pogovarjati o dolgoročni koncesiji za najem letališke infrastrukture.

Po njegovem je to ključno za odločitev lastnikov o tem, koliko denarja bodo v kratkem namenili za razvoj letališča. Če bo koncesija dolgoročna, bo imel investitor voljo in interes vlagati. "Tujega kapitala se nimamo kaj bati, ker letališča nobeden ne bo nikoli odnesel, karkoli bo tam postavljeno," je pribil Cehner.