V prvem četrtletju 3,8-odstotni padec stroškov

V prvem letošnjem četrtletju so se stroški dela na uro po nekoliko popravljenih podatkih v območju skupne evropske valute na letni ravni zvišali za 1,7 odstotka, v celotni uniji pa so beležili dvoodstotno rast. Slovenija je v prvem četrtletju zabeležila 3,8-odstotni padec stroškov, kar je bil drugi največji padec.

Stroške dela sestavljajo plače in drugi stroški, kot so prispevki delodajalca za socialno varnost. V območju evra so se plače na uro v drugem četrtletju na letni ravni zvišale za 1,1 odstotka, drugi stroški pa za 0,1 odstotka. V prvem četrtletju je bila rast 1,8- oziroma 1,4-odstotna.

V EU so se plače v drugem četrtletju na letni ravni podražile za odstotek, drugi stroški pa za 0,3 odstotka. V prvem četrtletju je bila v obeh kategorijah rast dvoodstotna.

Najvišjo rast stroškov dela na uro na letni ravni zabeležili v Estoniji

V evrskem območju so stroški dela na uro v drugem četrtletju na letni ravni v industriji narasli za 1,8 odstotka, v gradbeništvu za 0,7 odstotka, v storitvenem sektorju pa za 0,8 odstotka. V EU je bila rast v industriji 1,7-odstotna, v gradbeništvu 0,4-odstotna, v storitvenem sektorju pa 0,9-odstotna.

Med državami članicami, za katere so bili podatki za drugo četrtletje dostopni, so najvišjo rast stroškov dela na uro na letni ravni zabeležili v Estoniji (+7,7 odstotka), Litvi (+6,5 odstotka) in Romuniji (+šest odstotkov).

Sloveniji, ki je s 5,9 odstotka zabeležila največji padec, so sledili Ciper (-4,6 odstotka), Hrvaška (-0,6 odstotka) in Španija (-0,3 odstotka). V Sloveniji so se tako plače kot tudi drugi stroški pocenili za 5,9 odstotka.