Na to sta Evropska komisija in evroskupina zatem še enkrat izrecno opozorili julija, ko so Slovenijo tik pred zdajci nepričakovano uvrstili na dnevni red zasedanja finančnih ministrov držav v območju evra.

Slovenija dobila dva opomina

Slovenija je takrat dobila dva opomina - da mora do oktobra učinkovito ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja in da je pri sanaciji bančnega sektorja kakovost pomembnejša od hitrosti.

Komisija je tedaj tudi ocenila, da bo potreben dodaten fiskalni napor za odpravo presežnega primanjkljaja. O konkretnih ukrepih ni bilo govora, sta se pa takrat Slovenija in komisija dogovorili, da bosta skupaj preučili ustreznost fiskalnih ukrepov.

Stresni testi

Kar zadeva sanacijo bank, trenutno potekajo pregled kakovosti aktive bank in stresni testi. Izidi teh testov, ki naj bi jasno opredelili razsežnost problema v bančnem sektorju, so za Bruselj pogoj za odobritev prenosa slabih terjatev na slabo banko.

Slovenija je želela sprva s prenosom terjatev pohiteti in ga opraviti že pred poletjem, da bi v novo šolsko leto vstopila z očiščenimi bankami, je julija v Evropskem parlamentu pojasnil finančni minister Uroš Čufer.

Pod budnim očesom Bruslja

Razlog za hitenje je po nekaterih neuradnih navedbah namera Slovenije, da se poskuša na finančnih trgih ponovno zadolžiti že jeseni in da tako ne čaka na zadnji trenutek. Svež denar naj bi namreč potrebovala v začetku prihodnjega leta.

Septembrska misija kaže na to, da Bruselj budno spremlja ukrepanje Slovenije, in po pričakovanjih tudi ne bo edina. Slovenske oblasti bodo morale s komisijo na sploh tesno sodelovati v pripravi jesenske, novembrske gospodarske napovedi.

Zaostren nadzor

Pomembna prelomnica za priglasitev fiskalnih in drugih nacionalnih ukrepov, ki jih bo komisija upoštevala v jesenski gospodarski napovedi, bo po navedbah bruseljskih virov 22. oktober.

Če Slovenija ne bo izpolnjevala bruseljskih zahtev, lahko komisija kadar koli zaostri nadzor. V skrajnem primeru jo lahko kaznuje s finančnimi sankcijami ali jo pozove, naj zaprosi za finančno pomoč, ki pa pride v paketu z ostrimi pogoji.