V primerjavi z junijem letos se je obseg trgovine na drobno v območju skupne evropske valute julija zmanjšal za 1,3 odstotka, v osemindvajseterici pa za 0,3 odstotka.

V mesečni primerjavi se je prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov julija v območju evra povečala za odstotek, v EU pa za 1,1 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov se je medtem v evropski denarni uniji skrčila za 0,4 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

Obseg trgovine na drobno, za katere je Eurostat imel podatke, se je julija na mesečni ravni povečal v 12 državah članicah, padel v osmih, stabilen pa je ostal v Španiji in Litvi.

Največjo rast so zabeležile Latvija in Romunija (po +2,1 odstotka) in Francija (+2,0 odstotka), največji padec pa Slovenija (-3,4 odstotka), Nemčija (-1,4 odstotka) in Švedska (-1,3 odstotka).

V letni primerjavi se je prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov v državah z evrom julija zmanjšala za 0,6 odstotka, v EU pa je ostala stabilna. Prodaja neživilskih izdelkov se je medtem v državah s skupno valuto skrčila za 1,6 odstotka, v celotni EU pa za 0,1 odstotka.

Med državami članicami, za katere so bili podatki dostopni, se je obseg trgovine na drobno na letni ravni zmanjšal v osmih državah, povečal pa v 14.

Največji padec so zabeležili v Sloveniji (-6,4 odstotka), v Španiji (-5,5 odstotka) in na Portugalskem (-2,2 odstotka), največjo rast pa v Luksemburgu (+17,7 odstotka), na Malti (+ šest odstotka) in v Litvi (+5,9 odstotka).

Stroški dela v Sloveniji v drugem četrtletju nižji

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v Sloveniji v drugem četrtletju letos po začasnih podatkih povprečno za 5,9 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. Plače za dejansko opravljeno delovno uro so se znižale za 5,9 odstotka, drugi stroški dela pa za šest odstotkov, je danes objavil državni statistični urad.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v drugem četrtletju glede na enako obdobje lani najizraziteje znižali v dejavnosti rudarstvo (za 19,4 odstotka) in dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (10,3 odstotka).

Najbolj so se zvišali v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (4,1 odstotka) in v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (3,8 odstotka).

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v EU (dejavnost kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo ni vključena) so bili po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v prvem četrtletju letos v skoraj vseh državah članicah EU višji kot v enakem obdobju lani.

Nižji so bili le na Portugalskem (za 4,7 odstotka), v Sloveniji (3,3 odstotka) in Španiji (za 0,3 odstotka), na Cipru pa so ostali enaki. Najbolj so se zvišali v Romuniji (za 8,3 odstotka), Estoniji (7,2 odstotka) in na Češkem (5,7 odstotka). V celotni EU so se ti stroški v opazovanem obdobju zvišali za 1,9 odstotka. Za Avstrijo, Grčijo, Hrvaško, Irsko in Švedsko ni bilo podatka.