Notranji minister in prvak DL Gregor Virant je pred današnjo sejo vlade poudaril, da nad oceno iz Bruslja ni začuden. »To je skladno s tistim, kar sem rekel ob podpisu nove koalicijske pogodbe: da je reformna zagnanost žal nekoliko popustila,« je dejal.

Izvajati bi morali še bolj nepriljubljene ukrepe

Ocena ni posebno presenečenje niti za vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana. Njemu se zdi, da so tovrstna poročila komisije postala utečeno orodje, kako države »spodbuditi« k hitrejšemu ukrepanju. »Evropska komisija pa bo morala prej ali slej pritrditi, da privatizacija ter dosledno izvajanje strategije bančnega sektorja nista edini zagotovili za odpravo teh neravnovesij,« je bil piker Han.

Zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da bi morala Slovenija po mnenju Bruslja izvajati še bolj nepriljubljene ukrepe, a si vlada ne želi preveč prizadeti državljanov. Zato je po njegovi oceni treba iskati ravnotežje, pri čemer je zelo pomemben izvoz. V državnih izdatkih so gotovo še rezerve, a ti posegi so zelo občutljivi. Vsak minister namreč brani svoj proračun, a Erjavec si ne predstavlja posegov v zdravstveno ali pokojninsko blagajno, saj bi to neposredno vplivalo na ljudi.

Opozicija: Vlada živi v utopiji

Po mnenju poslanca SDS Andreja Širclja vlada nerealno ocenjuje makroekonomske razmere v državi. »Nesporno je, da se vlada ne sooča z realnostjo in živi v utopiji, kako gre vse boljše in kako smo v vse boljšem finančnem položaju,« je za STA dejal Šircelj. Po njegovem mnenju ta »utopična« razlaga temelji na prekomernem zadolževanju, povečanem primanjkljaju in makroekonomskih neravnotežjih.

V SDS vladno koalicijo vseskozi opozarjajo, da njeni ukrepi temeljijo na napačnih ocenah ter bodo Slovenijo pripeljali v še globljo krizo. Zadolževanje po tako visokih obrestnih merah je, tako Šircelj, samomorilsko dejanje. »Ne vem, kaj je potrebno, da ta vlada spregleda in se zave realnega položaja ter začne ukrepati tam, kjer mora,« je dejal.

»Vrag je vzel šalo, rok se izteka«

Po mnenju NSi je opozorilo Evropske komisije logično, saj vlada ne sledi lanskim priporočilom Evropske komisije, je za STA povedal poslanec Jožef Horvat. »Vrag je vzel šalo, vlada se mora strezniti in v DZ prinesti reformne ukrepe, ki bodo prispevali k odpravi makroekonomskih neravnovesij. Rok se izteka,« svari Horvat.

Tudi v SLS so se v odzivu na opozorilo Evropske komisije navezali na izjave Bratuškove, da je recesija v Sloveniji prekinjena zaradi rezultatov dela sedanje vlade. »Takšne izjave so najmanj nekorektne in kažejo bodisi na popoln odmik vladajoče politike od realnega stanja ali pa na zlorabo določenih pozitivnih premikov za lastno promocijo,« je prepričan poslanec SLS Franc Pukšič.

Slovenija je edina članica EU, ki je danes iz Bruslja že drugič dobila oceno, da se sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, kar terja odločnejše reforme in poseben nadzor. Evropska komisija jo s posebnim priporočilom opozarja tudi, da mora okrepiti ukrepanje za odpravo presežnega primanjkljaja.