Že pred leti, ko je bila virtualna valuta bitcoin le perspektivna ideja, o kateri se je pritajeno govorilo po spletnih klepetalnicah, sta njen potencial zaslutila mlada Slovenca, 24-letni Nejc Kodrič in malce starejši Damijan Merlak. Odločitve, da se hitro priključita skupnosti bitcoin in leta 2011 ustanovita borzo za trgovanje z bitcoini Bitstamp, zagotovo ne obžalujeta. Bitstamp je namreč poleg Mt. Gox in BTC China ena od treh največjih spletnih strani, ki omogočajo menjavo različnih svetovnih valut v bitcoin in nasprotno.

Danes je bitcoin vreden dobrih 700 dolarjev, torej več kot 500-krat toliko kot na začetku leta, temu ustrezno pa se povečuje obseg trgovanja z njim. Kodrič, direktor podjetja Bitstamp, v katerem si z Merlakom delita 50-odstotni lastniški delež, o poslovnih rezultatih sicer ne želi govoriti pred koncem leta. Vendar jima sodeč po dejstvu, da je prek Bitstampa opravljena skoraj vsaka druga svetovna transakcija, ki vključuje menjavo valut bitcoin in ameriški dolar, nikakor ne gre slabo.

19 milijonov dolarjev v davčno oazo

V zadnjih 30 dneh je s posredovanjem borze Bitstamp zamenjalo lastnike dober milijon bitcoinov, vrednost bitcoina pa se je v tem času gibala med 520 in 1140 dolarji. Ob povprečju teh vrednosti bi bilo torej prek borze Bitstamp v 30 dneh ustvarjenega za 830 milijonov dolarjev prometa. Provizija, ki si jo pri poslih vzame Bitstamp, znaša med 0,2 in 0,5 odstotka, odvisno od mesečnega prometa uporabnika, pri čemer so višji zneski nagrajeni z nižjo provizijo.

Da posel cveti, kažejo tudi podatki urada za preprečevanje pranja denarja, ki zasleduje nakazila različnih podjetij in fizičnih oseb v davčne oaze. Bitstamp je v letošnjem letu doslej na Bermude nakazal že več kot 19 milijonov dolarjev. Več o transakcijah je nemogoče ugotoviti, saj podatkov po britanskem zakonu o varstvu podatkov Bitstamp ne sme razkriti.

Znan pa je prejemnik milijonov – to je hedge sklad Exante, ki izvira z Malte, vendar ima svoje bančne račune tudi v obmorskem mestu Hamilton sredi bermudske davčne oaze. Vodstvo sklada se rado pohvali, da upravlja najbolj donosen sklad v zgodovini. Ob koncu novembra, ko je bila vrednost bitcoina najvišja (1132 dolarjev), je bil letni donos sklada kar 8300-odstoten ali, povedano drugače, vsak vloženi dolar bi vlagatelju prinesel 83 dolarjev dodatnega premoženja.

Centralne banke neenotne

Ravno visoki donosi, ki so spodbudili številne trgovce k sprejemanju bitcoina kot plačilnega sredstva in privabili številne vlagatelje, so zdramili centralne banke. Najglasneje nasprotujejo bitcoinu oblasti na Kitajskem, kjer je tudi največja borza za trgovanje z bitcoini BTC China, ki predstavlja skoraj polovico vsega svetovnega prometa. Tej je pred nekaj dnevi stopila na prste kitajska centralna banka, saj ji je prepovedala sprejemanje depozitov v kitajski valuti juan. Še pred tem je moral prenehati sprejemati plačila v obliki bitcoinov kitajski spletni velikan Baidu. V kitajski centralni banki so dejali, da bitcoin ni prava valuta, saj nima »prave vrednosti«. Podobno stališče sta zavzeli tudi indijska in francoska centralna banka.

Čeprav se je vrednost bitcoina ob vsaki objavi odklonilnih mnenj močno zatresla, pa je prav tako hitro zrasla ob pozitivnih novicah iz drugih centralnih bank. Tako ameriška (Fed) kot evropska centralna banka (ECB) nameravata sicer pozorno spremljati nadaljnji razvoj digitalne valute, vendar do bitcoina nista negativno nastrojeni. Med najbolj odobravajočimi pa je angleška centralna banka (Bank of England), kjer podpirajo bitcoin, saj menijo, da vsaj v kratkoročnem obdobju ne bo imel nikakršnega vpliva na denarno in finančno stabilnost bank.

Kodrič in Merlak sta tako očitno tudi drugič dobro izbrala. Čeprav imata poslovne prostore še naprej v okolici Kranja in transakcijski račun odprt v slovenski banki Unicredit, sta namreč sedež družbe lansko poletje prenesla v London. Razlog za odločitev je po besedah Kodriča, ki je aktiven tudi kot član fundacije bitcoin in ustanovitelj združenja DATA, predvsem praktičen: »Velika Britanija ima bolj jasne smernice o poslovanju z elektronskimi valutami. Čeprav bitcoin tudi na Otoku še ni natančno definiran, so premiki k temu veliko hitrejši, jasnejši in predvidljivejši.« Več predvidljivosti v prihodnje potrebuje tudi bitcoin.