Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav pod vodstvom Mateja Runjaka je na včerajšnji seji Andreju Slaparju podelil nov petletni mandat na mestu predsednika uprave največje domače zavarovalnice. Slapar bo tako Triglav predvidoma vodil do konca leta 2019, saj mu sedanji mandat poteče šele novembra letos.

Podaljšanje mandata Slaparju je kadrovska komisija predlagala že pred več kot tednom dni, nadzorniki pa naj bi včeraj kljub drugačnim pričakovanjem odločitev o podelitvi novega mandata sprejeli soglasno. Slapar je bil sicer v upravo Triglava imenovan že konec leta 2009, vodenje zavarovalnice pa je prevzel po lanski razrešitvi Matjaža Rakovca. Po prvotnih načrtih bi morali nadzorniki o imenovanju novega predsednika uprave odločati že lani, a so se nato odločili, da počakajo na rezultate nekaterih ukrepov, ki jih je sprejelo sedanje vodstvo.

Ker ima Zavarovalnica Triglav mandatarski sistem, bo moral Slapar v naslednjih mesecih nadzornikom sporočiti, ali namerava delo nadaljevati v sedanji sestavi uprave. Pričakovati je, da bo Slapar nadzornikom predlagal dopolnitev uprave, v kateri so le še Benjamin Jošar, Stanislav Vrtunski in delavska direktorica Marica Makoter. Že sredi leta 2012 je namreč upravo Triglava zapustil tudi Igor Stebernak, sedanji član uprave Abanke Vipe. Med najresnejšimi kandidati za novega člana uprave se sicer omenja Uroša Ivanca, dosedanjega izvršnega direktorja za finance, ki je imel pomembno vlogo v Skupini Triglav tudi v času, ko je njeno upravo vodil Andrej Kocič. Po ocenah naših virov naj bi Ivanc v upravi prevzel vodenje financ in računovodstva, medtem ko bi Jošar ostal odgovoren za Triglavove hčerinske družbe na Balkanu.

Nadzorniki so včeraj potrdili tudi letno poročilo za leto 2013, ki ga je Skupina Triglav končala s skoraj 70 milijoni evrov čistega dobička, v zavarovalnici pa ga bodo javno objavili danes. Na lansko poslovanje je poleg padca premij negativno vplival tudi izbris delnic Abanke Vipe in NLB. Že več let Triglav bremeni tudi njegova srbska hčerinska zavarovalnica, ki jo bodo v kratkem ponovno dokapitalizirali s 6,5 milijona evrov.

Po predlogu uprave in nadzornega sveta naj bi letos Zavarovalnica Triglav delničarjem izplačala 1,1 evra bruto dividende za delnico. Če bodo delničarji predlog podprli, bodo v Triglavu letos izplačali 45 odstotkov nižjo dividendo kot lani, dividendna donosnost pa bo znašala 4,9 odstotka. Skupno bi tako Triglav delničarjem razdelil 25 milijonov evrov, pri čemer bi 8,6 milijona evrov dobil zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, nekaj več kot sedem milijonov evrov Slovenska odškodninska družba, tuji vlagatelji, ki imajo v lasti že skoraj 17 odstotkov vseh Triglavovih delnic, pa bi dobili dobre štiri milijone evrov.