Na skupščini so bili navzoči predstavniki blizu 70 odstotkov kapitala, ki so se predvidoma zadnjič zbrali v zdajšnji sestavi. Več večjih lastnikov je namreč trgovca ravno v teh dneh prodalo 53 odstotkov delnic družbe hrvaškemu Agrokorju. Predstavniki kupca na današnji skupščini niso navzoči, je uvodoma ugotovil predsedujoči na skupščini, odvetnik Uroš Ilič in Ljubljane.

Razrešnice prejeli skoraj soglasno

Od članov prejšnje uprave so razrešnico za delo v letu 2012 prejele Vera Aljančič Falež, Mateja Jesenek in Stanka Pejanović. Slednja je tudi članica zdajšnje uprave, ki je razrešnico prejela skorajda soglasno. »To je pomembno sporočilo naporom, ki jih vlagamo v usklajevanje procesa prestrukturiranja družbe ter prizadevanja za stabilno lastništvo in stabilno financiranje,« je podelitev razrešnice komentiral Balažič.

Prav tako so razrešnico vsi po vrsti prejeli tako zdajšnji kot prejšnji nadzorniki.

Od lani brez enega nadzornika

Mercator je od lanske zamenjave nadzornega sveta brez enega nadzornika, saj je ena od novih članic že kmalu po imenovanju odstopila. Uprava in nadzorni svet sta predlagala, naj se za manjkajočega nadzornika Mercatorja imenuje profesorja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Marka Jakliča, vendar so bili delničarji bolj naklonjeni nasprotnemu predlogu NLB. S skoraj 91-odstotno večino so za člana nadzornega sveta imenovali predsednika uprave Luke Koper Bojana Branka.

Delničarji so se seznanili tudi s poslovanjem skupine Mercator v letu 2012, ki je bilo po Balažičevih besedah slabo. Ob praktično nespremenjenih prihodkih, ki so znašali 2,3 milijarde evrov, je izguba celotne skupine znašala 104,6 milijona evrov, predvsem zaradi odpisov in slabitev nepremičnin.

Čista izguba lani 77,6 milijona evrov

Čista izguba matične družbe za leto 2012 znaša 77,6 milijona evrov, pokrilo pa se jo bo s sredstvi iz prenesenega dobička iz preteklih let ter drugih rezerv iz dobička. Mercator tako letos ne bo izplačeval dividend; lani je dividenda znašala šest evrov bruto na delnico.

Eden od malih delničarjev je za stanje v Mercatorju okrivil prejšnje uprave, vključno z nadzornimi sveti. Drugi pa je opozoril, da je Agrokor pred leti za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, medtem ko bo zdaj za vsako plačal le 120 evrov. »Lastniki so seveda morebiti utrpeli škodo,« je odgovoril Balažič in dodal, da pa on ne bo presojal, ali je bila povzročena škoda ali ne.

Ni načrtovanih rezultatov

Balažič je še pojasnil, da je zdajšnja uprava pri revizijski hiši PWC naročila revizijo poslovnih odločitev, povezanih s prevzemi in večjimi projekti med letoma 2007 in 2012 ter s tem povezanega morebitnega nastanka škode in morebitnega obstoja odškodninske odgovornosti tedanjih organov vodenja družbe. »Nekateri v preteklosti izvedeni projekti ne dajejo rezultatov, kot so bili načrtovani,« je dejal. Revizija bo končana do 15. avgusta.

Medtem pa v Mercatorju poteka reorganizacija. »Znižujemo stroške, konec marca je bilo število zaposlenih že nižje za 1000,« je povedal Balažič. Doslej je Mercator že izstopil iz Albanije in se namerava v prihodnjih dneh umakniti tudi iz Bolgarije, ostaja pa na trgih Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore in BiH. Ob tem je zagotovil, da Mercator ostaja eden vodilnih trgovcev v regiji.