Dobiček iz poslovanja na ravni skupine je medtem dosegel 41,4 milijona evrov, kar je na ravni doseženega v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) po šestih mesecih znaša 126,2 milijona evrov, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Delež EBITDA v čistih prihodkih od prodaje dosega 33-odstotni delež.

»Prvo polovico letošnjega leta je tudi v naši skupini zaznamovalo nadaljevanje gospodarske krize, ki se poglablja v Sloveniji in tudi v regiji jugovzhodne Evrope, v kateri smo prisotni,« je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe.

Kljub temu je skupini kot omenjeno uspelo zvišati poslovne prihodke in čisti dobiček, v primerjavi z drugimi primerljivimi prvotnimi evropskimi operaterji pa je skupina Telekom v prvem polletju med tistimi, ki so poslovali bolje.

Zaostreni gospodarski položaj se po Skobetovih besedah sicer kaže v manjši uporabi storitev oziroma manjši uporabi storitev izven paketov. »Vse to za operaterja predstavlja toliko večji izziv, zato moramo toliko bolj delati na optimizaciji našega poslovanja, ker rasti trga, ki smo jo načrtovali v letošnjem letu, ne bomo dosegli,« je dejal Skobe.

Na razmere v gospodarstvu oziroma panogi se odzivajo z zniževanjem stroškov in konsolidacijo poslovanja, širitvijo poslovanja in uvajanjem novih storitev oziroma virov prihodkov, med drugim na področju informacijskih tehnologij in medijskih storitev. Konsolidirajo tudi blagovne znamke in obračunski sistem.

Zniževanje stroškov so dosegli tudi z zniževanjem plač zaposlenih po individualni pogodbi in znižanjem dodatkov za zaposlene po kolektivni pogodbi ter krčenjem števila zaposlenih. Ob koncu polletja je skupina zaposlovala 4712 ljudi, kar je za 12 manj kot ob koncu leta 2012.

Po besedah predsednika uprave se še naprej ukvarjajo tudi s konsolidacijo družb na tujih trgih, na katerih so prisotni. Telekom med drugim nadaljuje proučevanje možnosti za nakup kakšnega kabelskega operaterja v BiH, prav tako se nadaljujejo postopki za odprodajo naložbe v Albaniji.

Neto finančni dolg skupine Telekom Slovenije je na dan 30. junij 2013 znašal 341,6 milijona evrov, kar je za 4,4 milijona evrov manj od stanja na zadnji dan leta 2012.

Skupina Telekom je po besedah Skobeta eden najmanj zadolženih operaterjev v Evropi. »Zadolženost bi zniževali še bolj, vendar pa smo v prvi polovici leta izplačali vmesno dividendo, ki je vplivala na to, da smo se razdolžili malenkost manj, kot smo načrtovali,« je povedal.

Število širokopasovnih priključkov v skupini Telekom se je v prvih šestih mesecih letošnjega leta povečalo za odstotek, in sicer na 342.850. Za enak odstotek se je povečalo število fiksnih in mobilnih priključkov, in sicer na 2.628.595, za pet odstotkov, na 168.724, pa tudi število priključkov na VoIP-storitve.

Finančni cilji družbe za celotno leto 2013 pri tem ostajajo enaki, je pojasnil član uprave, odgovoren za finance, kontroling in računovodstvo, Zoran Janko. To pomeni EBITDA v višini do 245 milijonov evrov, čisti poslovni izid na ravni 50 milijonov evrov ter sredstva za razvoj v višini do 130 milijonov evrov. Letošnje izplačilo vmesnih dividend, ki je bilo višje od prvotnih pričakovanj, bo po pojasnilih Skobeta vplivalo na višino sredstev za investicije šele v prihodnjih letih.

Glede odprtih tožbenih zahtevkov proti Telekomu je Skobe povedal, da so tožbeni zahtevki po njihovem mnenju za desetkrat pretirani oziroma večinoma tudi neupravičeni. Posledično menijo, da imajo rezervacije za tožbe oblikovane v primerni višini.