Čisti prihodki od prodaje družbe Helios so se lani v primerjavi s predlanskimi povečali za en odstotek, čisti dobiček pa je dosegel 13 odstotkov predlanskega v višini 1,06 milijona evrov. Čista izguba iz poslovanja družbe je narasla s 572.419 na 1,04 milijona evrov.

Kot so v kratkem poročilu o lanskem poslovanju zapisali v skupini Helios, so z lanskim poslovanjem zadovoljni. Skupina Helios je lani beležila stabilno rast na tujih trgih, razen na trgih nekdanje Jugoslavije. Na teh trgih in na domačem trgu se kažejo slabe gospodarske razmere, povezane s padci bruto domačega proizvoda in s tem povezano prodajo, posebno programa dekorativnih premazov, so poudarili.

Dobiček iz poslovanja skupine je lani dosegel 9,43 milijona evrov, kar je za 20 odstotkov več kot leto prej. Delež stroškov materiala v čistih prihodkih od prodaje je pri 57 odstotkih ostal na predlanski ravni. Po izrazitih rasteh v letih 2010 in 2011 so se cene surovin v drugi polovici lanskega leta stabilizirale na visokih ravneh, so pojasnili.

Kot so še zapisali, je izid iz financiranja znižal čisti poslovni izid za 4,56 milijona evrov. V predlanskem letu ga je ta znižal za 5,70 milijona evrov.

Za letošnje leto načrtujejo čisti dobiček v višini 6,66 milijona evrov in čiste prihodke od prodaje v višini 340 milijonov evrov. Veliko pozornost bodo namenili strateškim trgom, pri poslovanju skupine pa bo glavni poudarek namenjen konsolidaciji na vseh ravneh.

V okviru procesa prodaje skupine Helios so se letos nadaljevali skrbni pregledi poslovanja in predstavitve vodstva potencialnim kupcem.

Konzorcij lastnikov - NLB, Sod, Abanka Vipa, Modra zavarovalnica, Triglav skladi, NKBM, NFD, Banka Celje, Zavarovalnica Triglav, Gorenjska banka, Primorski skladi, Probanka in KBM Infond - je namreč septembra lani sprožil aktivnosti za prodajo 72,89 odstotkov Heliosa. Knjigovodska vrednost delnice je konec minulega leta znašala 488,96 evra.