»Naredili so smo zelo velik napredek, voditelji bodo pojasnili podrobnosti,« je nekaj ur pred začetkom vrha skupine, v kateri so Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika, dejal Gordhan.

Banka se bo po navedbah AFP verjetno osredotočila na financiranje infrastrukture, s čimer bi neposredno izzvala sedem desetletij dolgo prevlado Svetovne banke na tem področju.

Skupina je s tem dogovorom prvič po začetnem vrhu BRISC pred štirimi leti zahteve po pravičnejšem svetovnem redu udejanjila s konkretnimi koraki, poroča AFP.

Poleg dogovora o razvojni banki sta Kitajska in Brazilija danes sklenili trgovinski dogovor, po katerem bosta v bilateralni trgovini sprejemali obe valuti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Države BRISC po poročanju AFP ustvarijo okoli 25 odstotkov svetovnega BDP in zajemajo 40 odstotkov svetovnega prebivalstva. Ruski minister za gospodarski razvoj Andrej Belousov je na poslovnem forumu pred začetkom vrha dejal, da bo medsebojna trgovina med državami BRICS v dveh letih presegla 500 milijard dolarjev.

Dodal je, da je obdobje razvoja gospodarskih vezi med članicami skupine končano in da bi morale države zdaj preiti na novo obdobje sodelovanja na področju investicij in proizvodnje. K temu bo po Belousovemu mnenju pripomogel stalni poslovni svet BRICS, katerega ustanovitev naj bi voditelji držav razglasili na vrhu in ki naj bi pomagal vzpostaviti neposreden dialog.