Iz Abanke so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da so njihove ključne aktivnosti usmerjene predvsem v kapitalsko krepitev, ob tem pa zagotavljajo, da se še naprej intenzivno usmerjajo tudi v pridobivanje primarnih virov financiranja, torej denarnih vlog, ter kreditiranje prebivalstva in malih ter srednjih podjetij.

Banka je v prvem polletju dodatno zmanjšala posojilni portfelj, bolj tvegana posojila nadomeščala z manj tveganimi in optimizirala politiko zavarovanj.

Bilančna vsota skupine je konec junija znašala 3,45 milijarde evrov, ker je za 4,5 odstotka manj kot ob koncu lanskega leta. Nato je po navedbah iz banke vplivalo predvsem nadaljevanje zmanjševanja obsega kreditiranja in razdolževanje skupine pri Evropski centralni banki in domačih bankah.

Ukrepi za izboljšanje kapitalskega položaja so pripeljali do tega, da je konsolidirani količnik kapitalske ustreznosti skupine konec junija znašal 9,66 odstotka in je bil za 0,13 odstotne točke višji kot konec 2012, količnik kapitalske ustreznosti matične banke pa 9,88 odstotka, kar je za 0,23 odstotne točke več kot konec minulega leta.

Na podlagi sklepov aprilske skupščine delničarjev je sicer v teku že tretji poskus dokapitalizacija banke, tokrat v višini 90 milijonov evrov. Rok za dokapitalizacijo naj bi se prvotno iztekel konec julija, a ga je Banka Slovenije ta teden podaljšala do 31. decembra, pri čemer je postavila nekaj zahtev glede kapitalske ustreznosti tretje največje slovenske banke.

V banki pravijo, da so že v pogovorih z več potencialnimi vlagatelji, za svetovalca v procesu dokapitalizacije pa so izbrali družbi Houlihan Lokey (Europe) Limited in Alta Skupina.

Tako kot NLB in NKBM je tudi Abanka pri vladi že vložila pobudo za izvedbo ukrepov po zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Vlada je 18. julija ugotovila, da Abanka pogoje izpolnjuje, v banki pa so že začeli aktivnosti za prenos sredstev na t.i. slabo banko.

A pred izvedbo prenosa je treba izvesti zunanji neodvisni pregled kakovosti aktive banke in obremenitveni test, ki se po navedbah iz banke že izvajata.