Nekdanji direktor Elektrooptike Gregor Jeza, ki je družbo vodil v času, ko je podjetju v lasti nekdanjih vodilnih v aferi Orion z njenega računa z domnevno fiktivnimi dokumenti uspelo zaseči milijon evrov, naj bi v tujini hranil več kilogramov zlata.

Ta podatek je Jeza po naših informacijah navedel v poročilu o premoženjskem stanju, ki ga je ob decembrskem nastopu funkcije prvega moža Elektrooptike predložil komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Jeza tega včeraj ni zanikal. »Če ste ta podatek dobili od komisije, se morate s tem vprašanjem obrniti na njih. Danes nisem več zavezanec,« nam je odgovoril na vprašanji, ali je komisiji res prijavil lastništvo večje količine zlata in kako je ta preverjala, ali to drži. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi Jeza komisiji poročal, da zlato – šlo naj bi za pet kilogramov – hrani v Avstriji.

Prav vprašanje, ali je Jeza v času prijave dejansko razpolagal s tem zlatom, bi se lahko izkazalo za enega od ključnih v preiskavi dogajanj v Elektrooptiki, ki so že pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Nekateri naši sogovorniki, tudi iz Maribora, o navedbah Gregorja Jeze močno dvomijo. Jeza namreč po tem, ko je bil marca 2010 razrešen s položaja direktorja Hita Šentilj, do vodenja Elektrooptike ni imel pomembnejše službe v večjem podjetju. Njegovo podjetje Solarna tehnika je v zadnjih treh letih skupno ustvarilo le skoraj 10.000 evrov prihodkov, stalno prebivališče pa ima v stanovanju v Mariboru, ki je v lasti njegovih ožjih sorodnikov. Gregor Jeza naj bi si po nekaterih informacijah manjše količine denarja celo izposojal po Mariboru, kar ob podatku, da naj bi imel v lasti za okoli 155.000 evrov zlata, ni logično. Jeza je sicer včeraj zanikal, da bi Konjeniško društvo Piramida iz Maribora posojilo, ki ga je v času njegovega mandata prejelo od Elektrooptike (20.000 evrov), porabilo za vračilo njegovih osebnih dolgov.

Če je Jeza v prijavi izkazoval premoženje, ki ga morda sploh nima, bi to lahko v drugačno luč postavilo tudi njegova dejanja v času, ko je vodil Elektrooptiko, ali celo okrepilo sume, da je pri izvršbi celo sodeloval. Teoretično bi s tem namreč »prikril« morebitne prilive na svoj račun, ki bi izhajali iz morebitnih poslov z »orionovci«, saj bi jih lahko kadar koli utemeljil z razlago, da je prodal prej omenjeno zlato. Kot smo že poročali, je tudi denar iz izvršbe končal v Avstriji, natančneje na fiduciarnem računu odvetnika Davida Šege, ki je v imenu britanskega podjetja Atractor Project Management vložil zahtevo za izvršbo.

Ob tem velja poudariti, da gre za zdaj le za špekulacije. Po naših podatkih je Jeza ovaden zaradi suma zlorabe položaja, čeprav je sam zatrdil, da iz podjetja Atractor Project Management ne pozna nikogar in da je za izvršbo, ki jo je opravilo to podjetje, izvedel šele naknadno. A spomniti velja na nekaj nenavadnih naključij. Tako je prav Jeza s predčasno prekinitvijo depozitov, na katerih je imela Elektrooptika ves svoj denar, (ne)hote odprl pot izvršbi denarnih sredstev, ki jih je preselil na transakcijski račun pri Novi Kreditni banki Maribor (NKBM). Tega je odprl januarja letos, le mesec dni po tem, ko je prišel na čelo Elektrooptike, kar je pojasnil kot »poslovno odločitev«, ki naj bi izboljšala likvidnost družbe, čeprav ta dejansko sploh ne posluje. Obenem je do izvršbe prišlo kmalu po tem, ko so lastniki od Jeze zahtevali sklic skupščine, s katero so želeli zmanjšati kapital družbe, s čimer bi ta svoja denarna sredstva nakazala lastnikom.