Sindikati nasprotujejo odločitvi uprave, ki je določila spremembo delovnega razmerja za več kot 180 delavcev, ki delajo na Ininih bencinskih črpalkah. Obenem naj bi približno 2500 delavcev Inine maloprodaje premestili v novo podjetje, ki bo v celoti v lasti Ine, premoženje maloprodajne enote pa bi pustili v lasti družbe.

Kot je poudarila predsednica sindikata Inaš Maja Rilović, gre za neobičajno potezo uprave, ki bi iz družbe izločila zgolj delavce v prodaji na drobno, ne pa tudi maloprodaje kot dejavnosti.

"To pomeni, da bodo delavci maloprodaje Ine postali najemniki, ki bodo delali v imenu in za račun Ine," je pojasnila Rilovićeva. Dodala je, da delavcem grozi znižanje plač za od 30 do 50 odstotkov, ker bodo morali podpisati nove pogodbe.

Uprava namerava po trditvah sindikata razmerje z delavci maloprodaje urediti na podlagi pravilnika o delu in ne na podlagi kolektivne pogodbe. Sindikat vztraja pri podpisu nove kolektivne pogodbe, ki bo zagotovila vse delavske pravice in materialno varnost zaposlenih.

Iz uprave Ine so sporočili, da skušajo sindikati politizirati nadaljevanje pogajanj o kolektivni pogodbi. Trdijo, da so med pogajanji delavcem ponudili večje materialne pravice ter da je tudi obstoječa kolektivna pogodba ena izmed najbolj ugodnih za delavce na Hrvaškem. Ocenili so, da delavci s protestom ignorirajo ekonomsko realnost.

V imenu države, ki ima slabih 45 odstotkov delnic Ine, se je oglasil gospodarski minister Ivan Vrdoljak. Ocenil je, da imata obe strani svoje argumente, ter izrazil prepričanje, da bodo sindikati in uprava Ine našli skupni jezik.

"Ina dobro posluje, kar pomeni, da ima prostor za spoštovanje vseh možnih in realnih delavskih pravic," je dejal Vrdoljak.

Strateški partner Ine, madžarska energetska družba Mol, ima dobrih 49 odstotkov delnic Ine in zagotovljene upravljavske pravice v družbi. Ostali zasebni investitorji imajo dobrih šest odstotkov delnic.