O nadaljnjih korakih v zvezi z Alstomom je danes na izredni seji razpravljal Siemensov nadzorni svet. Eden od pogojev za prevzemno ponudbo pa je tudi Siemensov pogovor z Alstomovimi menedžerji. Oboje Siemens želi v prihodnjih štirih tednih.

Francoski gospodarski minister Arnaud Montebourg je sicer danes dejal, da je Siemens tudi uradno že potrdil prevzemno ponudbo za Alstom. Ponudba naj bi bila po njegovih besedah "v procesu predaje Alstomovemu upravnemu odboru".

Montebourg je o Siemensovi ponudbi spregovoril v razpravi v francoskem parlamentu.

V Alstomu bolj naklonjeni GE, francoska vlada manj

Francoska vlada je nemški koncern spodbudila, naj poda svojo prevzemno ponudbo in se tako spusti v prevzemni boj z ameriškim velikanom General Electric (GE). Konec prejšnjega tedna je odjeknila novica, da želi GE prevzeti Alstomovo energetsko vejo za 10 milijard evrov.

Francoski vladi ni všeč misel, da bi o več kot dveh tretjinah Alstomovega posla in okoli 65.000 zaposlenih po vsem svetu po novem odločali iz ameriškega Connecticuta. Na drugi strani naj bi v Alstomu raje sprejeli snubitev finančno veliko močnejšega GE.

Francoski predsednik Francois Hollande se je v ponedeljek srečal najprej s prvim možem GE Jeffreyjem Immeltom, nato pa še s prvim možem Siemensa Joejem Kaeserjem.

Simens želi prevzeti energetski del

Montebourg je bil danes tudi zelo kritičen do izvršnega direktorja Alstoma Patricka Krona, ker slednji vlade ni obvestil o prevzemnih pogovorih z ameriškim rivalom. Kot je poudaril, je Alstom za Francijo "nacionalnega strateškega pomena", vlada pa bo zelo natančno spremljala ponudbe.

Siemens naj bi želel od Alstoma prevzeti energetski del, medtem ko bi francoskemu rivalu prepustil proizvodnjo železniške opreme, med drugim lokomotiv in hitrih vlakov ICE.

Danes so se oglasili tudi v nemškem sindikatu IG Metall in zahtevali varnost za delovna mesta v delih Siemensa, ki naj bi jih v primeru uresničitve posla prevzel Alstom. V splošnem sindikat poslu ne nasprotuje, zahteva pa "celovite garancije za varnost zaposlitve in vseh vključenih Siemensovih lokacij", je poudaril prvi mož sindikata na Bavarskem Jürgen Wechsler.

Alstom je med drugim tudi dobavitelj tehnološke opreme za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).