Obiskovalci beograjskega Koloseja so v sredo zvečer zaman čakali na težko pričakovano premiero filma Diana, saj je eden največjih kinematografov v srbski prestolnici čez noč zaprl vrata in do nadaljnjega odpovedal vse predstave. Po naših informacijah mu je eden najbogatejših Srbov Peter Matić, ki je lastnik kompleksa, zaradi večmesečnega neplačevanja najemnine enostransko prekinil pogodbo. S tem je igralniško-zabaviščnemu imperiju Sergeja Racmana zadal hud, če ne celo smrtni udarec, saj je ta ostal brez enega od zadnjih večjih in stabilnih virov denarnega toka.

Da ima lastnik ljubljanskega Koloseja, ki se je pred krizo kot solastnik holdinga KD Group prebil med najbolj premožne Slovence, v zadnjem času vedno več težav, smo v Dnevniku poročali že v začetku letošnjega leta. Takrat smo razkrili, da je Racman celotno kinematografsko dejavnost preselil na podjetja, s katerimi vsaj uradno ni povezan. Podrobno smo popisali tudi večmilijonska nakazila njegovih podjetij na Ciper, pri čemer naj bi se nekatera od njih že znašla v preiskavi davčne uprave (Durs). Medtem ko niso redki primeri, da Koloseju zaradi slabega obiska zmanjka sredstev za redno izplačilo plač, se Racman dalj časa tudi neuspešno bori za odprtje igralnice na italijanski meji.

Mnogo manj je informacij o (slabem) poslovanju Racmanovega kompleksa v Beogradu, kjer ima v nakupovalnem centru Ušće kar 11 kinodvoran, bovling center in igralnico Rio. Jasno ni niti, katero podjetje trenutno upravlja kompleks, ki je bil odprt leta 2007. Na njegovem naslovu je namreč aktivno le podjetje Strike-Investments, ki ima po dostopnih podatkih 18 zaposlenih, še v začetku letošnjega leta pa je iskalo nove sodelavce za beograjski Kolosej. Čeprav je lani, ko je ustvarilo skoraj 400 milijonov dinarjev (okoli 3,5 milijona evrov) prihodkov od prodaje, prvič v petih letih poslovanja zabeležilo dobiček, so se letos za Strike-Investments začele hude likvidnostne težave. Tako je imelo od aprila letos do pred dnevi blokirane vse račune.

Neplačevanje računov naj bi bil tudi razlog, zakaj je lastnik kompleksa (družba, ki jo skupaj obvladujeta omenjeni Matić in ameriška banka Merrill Lynch) Koloseju pokazal vrata oziroma prostore po poročanju srbskih medijev celo zazidal z mavčnimi ploščami. Konec lanskega leta je Strike-Investments upnikom dolgoval več kot pet milijonov evrov, bankrotu pa je ubežal šele z lansko dokapitalizacijo. Upravljalec ljubljanskega Koloseja je v beograjsko podjetje vložil nekaj milijonov evrov vredno opremo. Po naših informacijah naj bi Matić že našel novega najemnika prostorov, in sicer avstrijski Cineplexx, ki je pred časom od Mirka Tuša prevzel kinematografe v vseh večjih krajih po Sloveniji.

»Podjetju Strike-Investments, ki je operater Koloseja v Shopping Centru Ušće Beograd, je bila s strani uprave tržnega centra Ušće in njihove varnostne službe na nelegalen način preprečena uporaba in upravljanje prostorov kina, bovlinga, igralnega salona in drugih zabavnih vsebin,« so včeraj sporočili iz Koloseja. Z vodstvom centra se bodo poskušali dogovoriti glede možnosti za razrešitev situacije.