Predsednik upravnega odbora idrijskega koncerna Kolektor Group Stojan Petrič je včeraj stopil še korak bliže prevzemu Letrike (nekdanja Iskra Avtoelektrika). S podporo predsednika uprave NLB Janka Medje je namreč Petriču včeraj s tesno večino v nadzorni svet Letrike uspelo spraviti glavnega izvršnega direktorja Kolektorja Group Radovana Bolko, kar mu bo omogočilo pomembno strateško prednost pred vsemi preostalimi investitorji, ki se zanimajo za prevzem šempetrske skupine.

Z Bolkovim imenovanjem je namreč Petrič posledično vsem drugim investitorjem, ki se zanimajo za prevzem Letrike, onemogočil pridobitev nadzora v šempetrski skupini. Ker ima Kolektor Group okoli 17 odstotkov Letrike že v lasti, za predčasen odpoklic člana nadzornega sveta pa je na skupščini potrebna najmanj 75-odstotna podpora, bodoči lastnik tudi v primeru pridobitve večinskega deleža ne bi mogel na lastno pest odpoklicati Bolke. Včerajšnja skupščina je tako v neugoden položaj spravila konzorcij lastnikov Letrike (članica tega konzorcija je tudi NLB), ki bodočemu lastniku ne bodo mogli več zagotoviti prevzema kontrole, kar je običajno tudi eden ključnih pogojev investitorjev. To pa bo brez dvoma vplivalo na dogovarjanje o višini kupnine.

Kot smo poročali včeraj, so prav zaradi tega strokovne službe NLB odsvetovale podporo Kolektorjevemu predlogu, vendar naj Medja njihovega stališča na koncu ne bi upošteval. Razplet včerajšnje skupščine je že sprožil ugibanja, ali je Medjo v to odločitev gnal tudi njegov negotov položaj na vrhu NLB, saj je Petrič med drugim eden izmed glavnih svetovalcev premierke Alenke Bratušek. V NLB sicer podporo imenovanju Bolke upravičujejo s tem, da predlog Slovenske odškodninske družbe, ki je v nadzorni svet želela imenovati Tomaža Savška, ni dobil zadostne podpore, čeprav je proti temu predlogu glasovala tudi sama. V NLB zaradi svoje odločitve ne vidijo »nobenih ovir za prodajni proces«, pri tem pa se sklicujejo na izjavo Kolektorja, da bo Bolka odstopil iz nadzornega sveta, če bo tretja oseba pridobila večinski delež. Podobno kot NLB je včeraj očitno šla na roke Petriču tudi Zavarovalnica Triglav, ki jo začasno vodi Andrej Slapar in ki se prav zaradi želje po ohranitvi poslovnega sodelovanja s Kolektorjem že konec lanskega leta ni želela pridružiti prodajnemu konzorciju.

Z razpletom včerajšnje skupščine vsekakor ne more biti zadovoljen predsednik uprave Letrike Edvin Sever, ki je Kolektor že pred časom označil za sovražnega prevzemnika. Prav to pa utegne biti tudi eden od razlogov, zaradi katerih je predstavnica Kolektorja Darja Petrič Florjančič včeraj glasovala proti podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu. Petrič-Florjančičeva je včeraj upravi zastavila tudi kopico vprašanj glede načrtov, poslovanja, stroškov, hipotek na hčerinskih družbah in posojil. Toda Sever ji na njena vprašanja ni znal odgovoriti, zaradi česar jim bodo v Letriki odgovore pisno posredovali v prihodnjih dveh tednih.

Delničarji pa so včeraj z nekaj manj kot 54-odstotno podporo podprli tudi nasprotni predlog društva malih delničarjev MDS za izplačilo 0,62 evra bruto dividende za delnico. Letrika bo tako letos delničarjem izplačala celotni bilančni dobiček v višini 2,4 milijona evrov, medtem ko si je uprava prizadevala, da dividend letos ne bi bilo.