V naslednjih dveh letih Sberbank Europe načrtuje organsko rast mreže v območju srednje in vzhodne Evrope, predvsem preko že obstoječe mreže Volksbank, ki je lansko leto postala del skupine Sberbank.

»Smo ruska banka, a želimo postati mednarodna banka«

O prevzemih zaenkrat še ne razmišljajo, je poudaril Arnold, ki dodaja, da bo v naslednjih dveh letih Sberbank na območju srednje in vzhodne Evrope sledil strategiji organske rasti - po tem obdobju pa prevzemov ne izključujejo. "Smo ruska banka, a želimo postati mednarodna banka. Za to imamo tako kapital kot željo, vendar pa se to ne zgodi kar čez noč," je dejal.

V Sloveniji ima Sberbank trenutno 2,9-odstotni tržni delež, v naslednjih treh do štirih letih pa želijo svoj delež povečati na pet do šest odstotkov, je povedal predsednik uprave slovenske podružnice Sberbank Gašpar Ogris-Martič.

Pri tem bo segment malih in srednje velikih podjetij igral še posebej pomembno vlogo. Na tem področju naj bi se tako v naslednjih nekaj letih tržni delež povečal na okoli deset odstotkov.

Sberbank, ki ima v Sloveniji trenutno 12 poslovalnic, danes sicer odpira novo poslovalnico v Ljubljani. Predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta Janez Škrabec je ob tem poudaril, da bo prisotnost Sberbank v Sloveniji pripomogla tako k boljšemu sodelovanju med Rusijo in Slovenijo kot tudi k razvoju slovenskega bančnega sektorja.

Prihod močne banke, kot je Sberbank, je dober za državo

Uvodnega dela konference se je med drugim udeležila tudi državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar, ki je predstavila stanje v slovenskem bančnem sektorju in reformna prizadevanja države. Kot je poudarila, je gospodarska rast ena glavnih prioritet slovenske vlade, zavrnila pa je tudi možnost, da bo Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč.

Uvodu v konferenco je sledila okrogla miza, na kateri so udeleženci pozdravili vstop banke Sberbank na slovenski trg, med njimi tudi predsednik uprave Unicredit banke Slovenija Stefan Vavti, ki je priznal, da je prihod močne banke, kot je Sberbank, dober za državo. Kot je dodal, je bank v Sloveniji sicer preveč, vendar jih je premalo "zdravih".

Bil je tudi kritičen do politične situacije v državi - izvozna podjetja namreč ohranjajo državo pri življenju, politika pa je v tem trenutku zgolj problem, je dejal.