Po razrešitvi Janeza Sajovica je novi predsednik uprave tržiškega Peka postal Slavko Despotovič. Ker je bil nedavno imenovan za predsednika nadzornega sveta, je do imenovanja novega predsednika funkcijo začasno prevzela članica nadzornega sveta Alenka Podbevšek.

Za Sajovičevo zamenjavo so se nadzorniki odločili zaradi ekonomsko-poslovnih razlogov. Kaj konkretno je bil razlog za njegovo zamenjavo, nam pri Despotoviču včeraj ni uspelo preveriti, saj je bil nedosegljiv. Po neuradnih podatkih naj bi nadzorni svet ocenil, da načrtovana sanacija poteka prepočasi. Kot smo že poročali, je bil obstanek Sajovica na čelu tržiške družbe med drugim odvisen od kakovosti izdelanega sanacijskega programa.

Kako se bo Despotovič, ki je v preteklosti vodil Hermes Softlab, lotil sanacije družbe, še ni znano. Poleg nerazporejenih dobičkov hčerinskih podjetij v državah nekdanje Jugoslavije in prodaje poslovno nepotrebnega premoženja, med katero sodi tudi več nepremičnin, računa na odprodajo ogromnih zalog čevljev. Te naj bi znašale okoli milijon parov. Po sklepu nedavne skupščine se bodo s Pekovimi zalogami ukvarjali tudi posebni revizorji. Ti bodo preverili obseg vrednosti odpisov zalog, rentabilnost procesov in nadzor nad uničevanjem zalog.

Kako je Peko, v katerem država s podjetjem DSU obvladuje več kot 90-odstotni lastniški delež, posloval lani, še ni uradno znano. Po naših podatkih so se konsolidirani prihodki Skupine Peko lani znižali za deset odstotkov, na 36,2 milijona evrov. Potem ko je Peko po skoraj 11-milijonski izgubi leta 2010 leta 2011 ustvaril 700.000 evrov čistega dobička, naj bi lani pridelal dobrih šest milijonov evrov konsolidirane izgube. Nerevidirani prihodki od prodaje matičnega podjetja pa so se lani znižali za osem odstotkov, na 12,2 milijona evrov. Pri tem se je čista izguba zvišala za 115 odstotkov, na 4,5 milijona evrov. Kot smo že poročali, naj bi družba sicer imela več premoženja kot dolgov.