"Potrebujemo samo neko soglasje oziroma poroštvo, da od banke dobimo sredstva, da premostimo mesec dni," je v soočenju z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Stankom Stepišnikom in državnim sekretarjem v kabinetu predsednice vlade Gašparjem Gašparjem Mišičem povedal Sajovic in dodal, da je njegov prvi cilj zagotoviti denar za zaposlene, ki so ta mesec prejeli le akontacijo plače, ter zagnati proizvodnjo.

Predstavnika vlade sta mu zagotovila, da se bodo v prihodnjih dneh srečali vsi akterji pri reševanju Peka, od vodstva, nadzornikov in lastnikov do bank upnic, ter se dogovorili o perspektivi podjetja. Banke upnice naj bi bile tudi pripravljene sodelovali pri zagotavljanju finančnih sredstev, saj ni nikomur v interesu stečaj družbe.

Investicije nujne, saj je oprema zastarela

Stepišnik je sicer povedal, da bi se našla shema pomoči za novi, preoblikovani Peko. Tako bi lahko tudi prek razvojne banke zagotovili sredstva za investicije, ki so v Peku nujne, saj je proizvodna oprema zastarela, potrebno bi bilo posodobiti tudi trgovsko mrežo. Korak naprej je potreben tudi na razvoju kolekcije, veliko pa je treba narediti še na področju veleprodaje, kjer Sajovic vidi možnosti za nadaljnji razvoj.

Vse potrebne ukrepe za zagotavljanje kratkoročne in dolgoročne poslovne uspešnosti Peka bo vključeval načrt prestrukturiranja. Ta je v grobem že pripravljen, do naslednje seje nadzornega sveta 11. julija pa ga je treba še dopolniti. Sogovorniki so se ob tem strinjali, da Peko ima možnosti da preživi, vendar ne takšen, kot je danes.

"Peko ima zdravo jedro, lahko nadaljuje svojo proizvodnjo, vendar bo treba dosti več narediti na menedžmentu, na vodenju prodaje in komerciali," je povedal Stepišnik in dodal, da bo potrebna poleg posodobitve proizvodnje tudi preselitev v manjši objekt. Vendar tudi to stane, je pojasnil Sajovic in dodal, da selitev v sosednjo stavbo pripravljajo že dve leti.

Mišič: Na vladi bomo naredili vse, da bomo poskrbeli za Peko

"Najprej moramo sedanji Peko spraviti v neko normalno kondicijo, da bo lahko deloval, potem pa tudi ne bo problem dobiti investitorja, ki bo pripravljen vložiti v razvoj Peka v prihodnje," je poudaril Sajovic, ki je obudil tudi možnost iskanja sinergij z žirovsko Alpino. Mišič pa je dodal, da interes za Peko obstaja in da so se v zadnjem času pojavili trije ali štirje potencialni kupci iz panoge.

"Na vladi bomo naredili vse, da bomo poskrbeli za Peko, da dobi strateškega partnerja ali pa da družba sama z dezinvestiranjem dobi potrebna sredstva za zagon," je zagotovil Mišič. "Samo optimizem ni dovolj, treba je zgrabiti bika za roge in se s tem spopasti. Mi pa v glavnem o tem samo govorimo," pa je opozoril generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Anton Rozman.

Zaposlene skrbi bistveno zmanjšanje proizvodnje

Zaposlene hkrati skrbi, da Peko v Tržiču ne bi obdržal proizvodnje oziroma bi jo razpolovil. "Za zaposlene ni sprejemljivo množično odpuščanje in po indicih, ki jih slišimo, se v Peku pripravlja prav bistveno zmanjšanje proizvodnje," je izpostavil Rozman.

Prepričan je, da reševanje podjetja na način, da se obseg poslovanja zniža na fiksne stroške, ne pelje nikamor, temveč je treba z obstoječimi zaposlenimi narediti več. Prav povečanja obsega proizvodnje se je sicer Sajovic v letih 2011 in 2012 že lotil, vendar se je potem zalomilo zaradi pomanjkanja obratnih sredstev.