Statut Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki ga je vlada kot skupščina sprejela v četrtek, še vedno določa, da lahko nadzorni svet Soda s posamičnim sklepom določi, da sme uprava Soda določene vrste poslov opravljati le z njegovim soglasjem. K temu pa je dodano določilo, da uprava v primeru izvrševanja izvrševanja pravic Soda oz. države kot imetnikov delnic v posameznih gospodarskih družbah odloča samostojno, razen če zakon o Slovenskem državnem holdingu ne določa drugače.

V statut je poleg tega vneseno določilo, da uprava imenuje akreditacijsko komisijo, njeni člani pa da ne morejo biti člani nadzornega sveta, uprave oz. ostali zaposleni v Sodu. Akreditacijska komisija oblikuje merila in strokovna mnenja o primernosti kandidatov za člane nadzornih organov gospodarskih družb, v katerih imata Sod ali država kapitalsko naložbo, določa statut.

Akreditacijsko komisijo, ki ima devet članov, sta glede na poslovnik dela te komisije doslej imenovala nadzorni svet in uprava Soda. Predsednik komisije in namestnik predsednika sta glede na poslovnik člana nadzornega sveta Soda.

V statutu je še sprememba v določilu o odpoklicu člana nadzornega sveta. Statut po novem opredeljuje, da o odpoklicu odloča skupščina, medtem ko je bilo prej navedeno, da o odpoklicu odloča skupščina s tremi četrtinami oddanih glasov. Država je sicer edini delničar Soda, naloge skupščine pa opravlja vlada.