Pogovori o prodaji Termoelektrarne Trbovlje (TET) lastniku ruske družbe Burneftegaz Olegu Burlakovu so dokončno padli v vodo.

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so nam namreč potrdili, da bodo TET skušali prodati na mednarodnem razpisu, ki ga bodo objavili v prihodnjih mesecih. Čeprav so v holdingu oktobra lani prejeli uradno ponudbo za nakup TET, ki jo je poslal Burlakov, so jo pred kratkim zavrnili. Poleg domnevno prenizke cene – Burlakov je za večinski delež TET, ki ga v HSE knjigovodsko vrednotijo na 24 milijonov evrov, ponudil približno šestkrat manj – so bili v HSE nezadovoljni z njegovimi zavezami o dodatnih vlaganjih.

Burlakov ni predložil garancije

Ta naj bi po obljubah Burlakova samo v letih 2014 in 2015 znašala okoli 64 milijonov evrov. Čeprav bi v Trbovljah s tem zneskom skoraj v celoti pokrili stroške ekološke sanacije bloka 4 in zamenjavo kotla, pa ruski interesent HSE ni dal trdnejših zagotovil, da bo ta denar dejansko vplačal. Predložil naj bi le dopis ene od švicarskih bank, ki naj bi potrjeval njegovo investicijsko sposobnost, ne pa tudi garancije. Burlakov je ponudbo poslal prek ženevskega podjetja Edelweiss Investment, ki ima 100.000 švicarskih frankov ustanovnega kapitala.

V HSE, ki ga vodi Blaž Košorok, tudi na podlagi informacij iz drugih držav precej dvomijo o resnosti Rusovih namer. Res je, da je Burlakov znan po več vlaganjih na območju nekdanje Jugoslavije. V lasti ima tovarno barv Terpentin Preporod iz Višegrada v Bosni in Hercegovini, pred časom pa je kupil tudi takrat še zaprti rudnik Lješljani tik ob bosansko-hrvaški meji, iz katerega naj bi v Trbovlje dobavljal rjavi premog. A obenem drži, da se je Burlakova v zadnjih letih omenjalo v povezavi s številnimi investicijami na Balkanu (od rudnika Ljubija do več lesnopredelovalnih družb v stečaju), do katerih nikoli ni prišlo. Da je Burlakov eden od tujih vlagateljev, ki da pogosto obljubljajo milijonske investicije, ki se pozneje ne uresničijo, že v depeši iz leta 2008, ki jo je objavil Wikileaks, navaja tudi ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Po ocenah ruskih medijev je bil Burlakov v začetku lanskega leta težak okoli 600 milijonov ameriških dolarjev.

Odločilni dnevi za zasavsko energetiko

Odločilni dnevi za TET (njen direktor je Franc Blaznek) bodo tako marca. Takrat bo namreč HSE na strateški konferenci zelo verjetno dokončno odločil, kakšna bo usoda dveh investicij, ki jih v TET pripravljajo že nekaj let: že omenjene prenove bloka 4, ki naj bi v 60 odstotkih kuril premog iz Rudnika Trbovlje Hrastnik (RTH), in plinsko-parne elektrarne z močjo 290 megavatov, ki naj bi stala okoli 150 milijonov evrov. Če se bo takrat po napovedih ustavila tudi proizvodnja premoga v Rudniku Trbovlje Hrastnik (RTH), ki zaposluje okoli 450 ljudi, bo to pomenilo, da v Trbovljah že prihodnje leto ne bodo imeli več domačega energenta.

Po nedavni zamenjavi vodstva Elesa, ki je pred časom vnovič podaljšal razpis za dobavo domače terciarne sistemske rezerve do leta 2024, bi lahko bila pod vprašajem še ena od rešilnih bilk za zasavsko energetiko. Po eni od različic naj bi se namreč na razpis po dogovoru prijavili Termoelektrarna Brestanica (TEB), ki jo vodi Tomo Malgaj, in TET, si razdelili dobavo rezerve za elektroenergetski sistem po zagonu bloka 6 v Šoštanju in s tem denarjem sofinancirali investicijo v nove turbine na plin oziroma lahko kurilno olje na obeh objektih. A po naših informacijah naj bi pogovori, ki so jim bili naklonjeni v TEB, zamrli, na razpis, ki ga bo morda novo vodstvo Elesa razveljavilo, pa naj bi se zdaj prijavil HSE kot skupina.