Po zamenjavi dolgoletnega predsednika uprave družbe SIJ – Slovenska industrija jekla (SIJ) Tiborja Šimonke je včeraj prišlo še do menjave glavnega direktorja jeseniške družbe Acroni Slavka Kanalca. Njegov položaj je zasedel dosedanji tehnični direktor v Acroniju Blaž Jasnič, sicer sin znanega politika Ljuba Jasniča.

Kanalec, ki je Acroni vodil že od leta 2007, ko je nasledil Vasilija Prešerna, ostaja zaposlen v SIJ. Ali premestitev Kanalca, ki naj bi bil po zatrjevanju naših virov zelo ustrežljiv do ruskih lastnikov družbe, predstavlja njegovo napredovanje ali nazadovanje znotraj Skupine SIJ, ni točno znano.

Predsednik sindikata Neodvisnost v Acroniju Klemen Drobič ocenjuje, da Kanalčeva zamenjava na čelu jeseniškega jeklarja zanj pomeni napredovanje. Prav tako so iz SIJ sporočili, da je Kanalec napredoval v izvršnega direktorja za tehnologijo za celotno Skupino SIJ. Toda spomnimo, da je bil Prešeren po tem, ko je ruska družina Zubicki prevzela družbo, zelo nezadovoljen s premestitvijo z vrha Acronija na položaj svetovalca uprave za strateške projekte v SIJ. To pomeni, da novo delovno mesto za Kanalca dejansko predstavlja nazadovanje, ne pa napredovanje.

Prihodki Acronija, ki predstavlja najpomembnejšo družbo Skupine SIJ, so se lani po naših informacijah znižali že drugo leto zapored. Medtem ko so se leta 2012 znižali za dober odstotek, na 432,4 milijona evrov, lanskoletni izkupiček še ni znan. V nasprotju z družbo Metal Ravne, ki je leta 2012 pridelala 3,84 milijona evrov čistega dobička, je Acroni v obravnavanem obdobju ustvaril 3,3 milijona evrov čiste izgube. V istem letu je Skupina SIJ dosegla vsega skupaj 740.000 evrov konsolidiranega dobička, kar je bilo za 96 odstotkov manj kot leta 2011. V lanskem letu naj bi Skupina SIJ poslovala z izgubo, smo izvedeli neuradno. Konsolidirani prihodki naj bi se z dobrih 732 milijonov evrov znižali za približno deset odstotkov.