Sejem DomExpo velja za največji mednarodni sejem nepremičnin v Rusiji, namenjen pa je predstavitvi ključnih nepremičnin in investicijskih projektov. Potekal je med 11. in 14. aprilom, Slovenijo pa so predstavili na 18 kvadratnih metrih sejemskega prostora. Poleg sejemske predstavitve so organizirali tudi spremljajoči seminar na temo vlaganj v nepremičnine v Sloveniji.

Ugotovili so, da med ruskimi podjetji obstaja velik interes za nakup nepremičnin in investiranje v Sloveniji, zato bodo predvidoma jeseni organizirali dodaten skupinski sejemski nastop in spremljajoče aktivnosti (mreženje ...).

"Glede na povečan interes s strani ruskih podjetij za investiranje v Slovenijo, ustanavljanje podjetij ter kupovanje poslovnih in zasebnih nepremičnin bo agencija Spirit nadaljevala z aktivno prisotnostjo na ruskem trgu," je dejal vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije pri Spiritu Matej Skočir.

Ruske izhodne investicije so lani dosegle 70 milijard dolarjev, v prvem četrtletju letošnjega leta pa že 28,5 milijarde dolarjev. Sektorsko največ investicij prinesejo strateški sektorji ruskega gospodarstva - energetika, strojništvo in metalurgija, informacijsko-komunikacijska tehnologija ter finančni sektor. Poleg tradicionalnih dejavnosti je opaziti tudi veliko investicij v turizem, storitve in nepremičnine.

Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) je predstavitev Slovenije organizirala skupaj s slovensko hišo v Moskvi, Združenjem za poslovanje z nepremičninami na Gospodarski zbornici Slovenije, Slovensko-poslovnim klubom v Rusiji ter šestimi slovenskimi nepremičninskimi podjetji - Real Biro, Mreža nepremičnin, Fesst, Imos, Aba plan in Virtual Media.

Na zanimanje za slovenske izdelke kaže tudi uspeh družbe Riko. Predsednik republike Borut Pahor se je v okviru obiska v Franciji v četrtek v bližini Pariza udeležil premiernega ogleda eko hiše, zgrajene v sodelovanju Rika in priznanega francoskega oblikovalca Philippa Starcka. V njo se bo sicer vselil Starck, sta pa prvi mož Rika Janez Škrabec in Starck že prodala prvo hišo, ki bo stala v Angliji. Kupec je izvršni direktor Deutsche Bank v Rusiji Raj Tanna, poročajo Finance.