Predsednik podjetniškega sindikata Anton Lisec pa je za STA pojasnil, da bodo kljub današnjem izplačilu akontacije januarskih plač v ponedeljek opozorilno stavkali osem ur. Stavka se bo začela ob 6. uri.

Kot stavkovne zahteve so rudarji izpostavili izplačilo januarskih plač v celoti do petka ter zagotovitev sredstev za odpravnine presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev.

Zahtevajo tudi, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika in da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

Rudarji RTH so brez plač, ker jim je banka BKS iz Celovca zaradi skoraj tri milijone evrov dolga zablokirala račun. Lisca zanima, zakaj država, ki je prek Slovenske odškodninske družbe lastnica rudnika, ne sprejme zakona o zapiranju RTH do leta 2018, ki bi bil zagotovilo bankam, da jim bo družba vrnila vse dolgove. Za izplačilo januarske plače RTH potrebuje okoli 600.000 evrov.

RTH ima 800.000 evrov zapadlih in nezapadlih obveznosti, na reprogram čaka tudi 15 milijonov evrov obveznosti za banke, za plače pa že ta mesec potrebujejo še 600.000 evrov. V primeru, da do izplačila plač ne bodo uspeli prodati nekaterih zemljišč, bodo ostali nelikvidni. Gre za prodajo več kot 100.000 kvadratnih metrov strateških zemljišč Termoelektrarni Trbovlje, ki ima dva objekta na zemljiščih v lasti RTH. Ta zemljišča pa so ocenjena na tri milijone evrov.