Dobri dve leti po tem, ko so revizorji družbe Pricewaterhouse Coopers (PWC) nekdanjemu poslovodstvu Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) očitali več pomanjkljivosti pri vodenju projekta blok 6, so se oboji včeraj prvič srečali na sodišču.

Poravnalni narok v tožbi, s katero sta nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik in nekdanji vodja projekta blok 6 Bojan Brešar od PWC zahtevala plačilo 300.000 odškodnine zaradi kršene pravice do dobrega imena in časti, se je včeraj končal brez epiloga. Po dobri uri sta se obe strani razšli brez podrobnejšega komentarja dogajanja. Predstavniki PWC niso želeli dajati izjav, Rotnikov odvetnik Mitja Jelenič Novak pa je dejal le, da »se o možnosti poravnave še dogovarjajo«.

Spomnimo, revizijo so pri PWC konec leta 2010, kmalu po Rotnikovi odstavitvi z vrha TEŠ, naročili pri Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), ki ga je takrat vodil Matjaž Janežič. Revizorji so v njej zapisali večje število obremenilnih ugotovitev: da v TEŠ niso dovolj preučili pogodbe o dobavi tehnološke opreme za blok 6, ki so jo sklenili z Alstomom; da so plačali 25 milijonov evrov rezervacije, ki se ni štela v končni strošek; da je bila eskalacija cene v pogodbi urejena izrazito v prid Alstomu...

Revizija je po tem, ko je HSE po krajšem oklevanju z nje umaknil oznako zaupnosti, romala tudi na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), kamor jo je poslala tedanja ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Toda po Rotnikovi oceni je bilo poročilo, ki je bilo eden od temeljev poznejše kriminalistične preiskave poslov v TEŠ, sestavljeno nestrokovno, malomarno, pristransko in neobjektivno. Ker revizijska hiša pri izdelavi poročila po njegovem ni ravnala s poklicno skrbnostjo, revizorji pa ga pred objavo poročila niso vprašali za mnenje o očitkih, je skupaj z Brešarjem proti PWC vložil tožbo. Po njunem naj bi namreč revizijska hiša s poročilom ustvarila vtis, da je bilo v času, ko sta z Brešarjem vodila projekt TEŠ 6, v njem več nepravilnosti in sumov kaznivih dejanj.

Za zdaj ni natančno jasno, zakaj se v PWC z osrednjim »predmetom« ene od revizij sploh dogovarjajo o poravnavi. A pri tem velja opozoriti, da PWC še vedno sodeluje s HSE, kjer so z letošnjimi zamenjavami na vrh TEŠ tako rekoč v celoti vrnili Rotnikovo ekipo (v TEŠ je že več mesecev zaposlen tudi Brešar), kabinet generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka pa vodi Janja Špiler, ki velja za osebo iz Rotnikovega kroga. Za holding, ki ga vodi Blaž Košorok, tako PWC pripravlja analizo primerljivosti družbe s tujimi energetskimi korporacijami, sodeloval pa naj bi tudi pri reorganizaciji družbe.