Uprava Perutnine Ptuj pod vodstvom Romana Glaserja je po neuradnih informacijah pristala na večino zahtev bank upnic, s katerimi se že leto dni in pol pogajajo o dolgoročnem reprogramu več kot sto milijonov evrov posojil. Po navedbah naših virov naj bi Glaser krovni dogovor z bankami upnicami podpisal že v naslednjih tednih, v zameno za dolgoročni reprogram posojil pa se bodo morali menedžerji odpovedati dobršnemu delu svojega lastniškega vpliva v ptujski skupini.

Eden od ključnih pogojev bank upnic je bilo namreč tudi zmanjšanje glasovalnih pravic menedžerjev. Ti prek Holdinga PMP sicer obvladujejo le dobrih deset odstotkov delnic Perutnine Ptuj, vendar pa je njihov lastniški vpliv veliko večji. V skladu z delničarskim sporazumom iz leta 2008 se morajo namreč o glasovanju na skupščinah z upravo Perutnine Ptuj usklajevati tudi vsi člani takratnega prevzemnega konzorcija, torej Merkur, Perutninska zadruga Ptuj, Probanka in Zlata Moneta II. Največji lastnik Holdinga PMP je z 22-odstotnim deležem poslovnež Stanislav Ražen oziroma njegova družba Univit, ki s Perutnino Ptuj že vrsto let poslovno sodeluje. Že leta 2007 je namreč Perutnina Ptuj prodala Univitu večje zemljišče in žitne silose v Žalcu, kupnino pa so tedaj poravnali kar s kompenzacijo. Poleg tega je Perutnina Ptuj odobrila Univitu tudi poroštvo v višini 5,5 milijona evrov, ki po ugotovitvah revizorjev ni bilo v ekonomskem interesu ptujske skupine.

V skladu z dogovorom bodo banke dobile tudi bistveno večji vpogled v poslovanje Perutnine Ptuj. Nad izvajanjem načrta prestrukturiranja in spoštovanjem zavez bo namreč bedel skupni kandidat bank upnic, ki bo zaposlen v Perutnini Ptuj in bo tudi sprejemal navodila bank. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za enega od zaposlenih v Abanki Vipi, ki kot največja upnica vodi konzorcij bank. Kot smo razkrili, so bankirji konec lanskega leta upravi Perutnine Ptuj poslali časovni razpored, do kdaj morajo biti njihove zahteve izpolnjene. V nasprotnem primeru bi namreč vložile zahtevo za prisilno poravnavo in prek te prevzele lastniški in upravljalski nadzor.

Bankirji so se strinjali s predlogom Glaserja, da posebno revizijo Perutnine Ptuj opravi družba BDO, ki so jo na lanski skupščini potrdili tudi delničarji. Ali bo ta revizija zajela tudi posojila, ki jih je Perutnina Ptuj v preteklosti odobravala drugim družbam, za zdaj še ni znano. V Perutnini Ptuj namreč na naša vprašanja včeraj niso želeli odgovoriti, češ da jih zavezuje dogovor o zaupnosti, pogajanja z bankami pa še vedno potekajo. Spomnimo, da želi prav te posle že več let pregledati Kapitalska družba (Kad), ki pa so jo Glaserju naklonjeni lastniki na skupščini vsakokrat preglasovali in iz revizije izključili prav te posle. Kad je v zadnjih dveh letih tudi po sodni poti skušal doseči zamenjavo posebnega revizorja in vključitev pregleda posojil v revizijo. Čeprav je prvostopenjsko sodišče pritrdilo državi, je Kad na višjem sodišču nedavno izgubil tožbo, s tem pa tudi izčrpal vsa pravna sredstva.