Računsko sodišče je v reviziji pod drobnogled vzelo obdobje od 1. januarja 2009 do 31. decembra 2011. Sklep o reviziji je sodišče izdalo 21. maja lani, izdaja predloga revizijskega poročila pa je predzadnja faza v postopku revizije.

Revidiranec ima tudi v tej fazi, torej pred izdajo končnega poročila o reviziji, možnost podati ugovor, ki ga nato računsko sodišče preuči, so še pojasnili na računskem sodišču.

Gen energija je bila sicer ta teden v središču pozornosti, ker je nadzorni svet družbe z mesta direktorja razrešil Martina Novšaka in za v.d. direktorja za obdobje šestih mesecev imenovali Igorja Šalamuna.

Kot najpomembnejši razlog za odpoklic Novšaka so nadzorniki navedli dopis francoskega inštituta za jedrsko in sevalno varnost IRSN, ki zaradi geoloških in seizmičnih danosti lokacije izrecno odsvetuje gradnjo novega bloka ob obstoječi jedrski elektrarni in poslovodstvo družbe naproša, da s pismom nemudoma seznani tudi Upravo za jedrsko varnost RS in upravo Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

Nadzorni svet s tem dopisom ni bil seznanjen, prav tako Novšak o njem ni nemudoma obvestil uprave za jedrsko varnost, so navedli nadzorniki in ocenili, da je takšno ravnanje poslovodje povsem neodgovorno in ga nikakor ni mogoče razumeti niti kot skrb za jedrsko varnost niti kot profesionalno gesto vestnega in odgovornega gospodarstvenika.

Kot so še poudarili nadzorniki, odločitev za odpoklic direktorja podpirajo tudi številni poslovni razlogi, med njimi zmanjševanje donosnosti poslovanja družbe in izjemno slabo uresničevanje prioritetnih razvojnih projektov družbe.

Novšak je zavrnil vse očitke nadzornega sveta. Sicer ostaja v družbi, glede pravnega varstva pa se bo še posvetoval, je povedal Novašak, ki se je, kot je poudaril, vedno zavzemal za visoke standarde glede jedrske varnosti v Sloveniji.

Tudi očitki nadzornikov glede slabšega poslovanja družbe so po Novšakovem mnenju povezani z zagotavljanjem jedrske varnosti. Šlo je namreč za investicije v jedrski objekt, ki so se za potrebne in uspešne izkazale pri nedavnih stresnih testih nuklearke in zagotovitvi dovoljenja za podaljšanje obratovalne dobe Neka.

Zaradi Novšakove razrešitve je ogorčeno tudi vodstvo občine Krško, ki je obsodilo manipuliranje z jedrsko varnostjo, ki naj bi bilo razlog za njegovo odstavitev. Svet občine bo o tem sicer razpravljal 21. marca na izredni seji. Na seji bodo od predsednika nadzornega sveta Gen energije Martina Brataniča in drugih nadzornikov terjali pojasnilo za zamenjavo, na sejo pa bodo povabili tudi vidnejše slovenske jedrske strokovnjake, med drugim predsednika uprave Neka Staneta Rožmana in direktorja uprave za jedrsko varnost Andreja Stritarja.