Predsednica uprave Trima Tatjana Fink je v ponedeljek po neuradnih informacijah bankam na skupnem sestanku predstavila načrt finančne reorganizacije trebanjske skupine in tudi pomisleke, ki so jih v dosedanjih pogovorih izrazile nekatere banke upnice.

Čeprav naj bi bila večina bank naklonjena dolgoročnemu reprogramu posojil in znižanju obrestne mere, saj ima Trimo že zdaj zagotovljena naročila za več mesecev in iz tekočega poslovanja posluje z dobičkom, naj bi na drugi strani nekateri bankirji dvomili, ali je načrt finančnega prestrukturiranja dejansko izvedljiv. Čeprav po ocenah poznavalcev Trimo nujno potrebuje dodaten kapital, dokapitalizacija s pretvorbo dela posojil v kapital po neuradnih informacijah za zdaj sploh ni predvidena. Toda nekateri bankirji ocenjujejo, da bo Trimo zgolj s prostim denarnim tokom le stežka odplačal svoja posojila in tudi posojila družbe Trimo Investment, prek katere menedžerji obvladujejo velik del lastništva trebanjske skupine. Hkrati s pogovori o dolgoročnem podaljšanju posojil Trima po navedbah naših virov namreč potekajo tudi pogovori o finančni sanaciji Trima Investment, ki ima pri bankah najetih za okoli deset milijonov evrov posojil, s katerimi je leta 2007 financiral prevzem Trima.

S kakšnimi ukrepi namerava torej Finkova znižati finančni dolg Trima, ki je v začetku lanskega leta znašal okoli 43 milijonov evrov, še ni znano. Sodeč po dostopnih podatkih naj bi večji del razdolžitve šel na račun nižjih investicij. Ker so v Trimu v zadnjih petih letih posodobili velik del svoje proizvodnje, v prihodnjih letih večje investicije ne bodo potrebne, prav tako naj bi bile v prihodnjih letih minimalne tudi potrebe po likvidnostnih posojilih. Trimo pa bo, kot smo poročali, nujno potreboval dodatne bančne garancije, saj brez teh ne more konkurirati za nove posle.

Katere banke bodo Trimu v prihodnjih letih zagotovile bančne garancije, naj bi se bankirji predvidoma dogovorili že v prihodnjih dneh, ko naj bi določili tudi medsebojna razmerja med posameznimi bankami. Predvidoma naj bi se banke razdelile v štiri razrede. V prvem razredu bodo banke, ki bodo Trimu zagotovile nadaljnje garancije (Banka Koper, SKB, Unicredit in NLB) in bodo zaradi tega v nekoliko boljšem položaju kot preostale banke. V drugem razredu bodo banke, ki so v preteklosti financirale osnovno dejavnost, v tretjem pa tiste, ki so financirale nakup finančnih naložb in menedžerski prevzem. V četrtem razredu bodo banke, ki pri sanaciji niso pripravljene sodelovati in bodo svoje terjatve z določenim diskontom prodale preostalim bankam oziroma finančnim investitorjem.