RBS je namreč pristala, da zaradi svojih napak britanskemu regulatorju finančnega sektorja Financial Services Authority (FSA) izplača 87,5 milijona britanskih funtov (137,02 milijona dolarjev oz. 101,36 milijona evrov), ameriški komisiji za trg surovinskih terminskih pogodb (CFTC) 325 milijonov dolarjev (240,42 milijona evrov), ameriškemu ministrstvu za pravosodje pa 150 milijonov dolarjev (110,96 milijona evrov) globe.

V britanskemu bančnemu velikanu so ob tem priznali, da je bil poskus manipuliranja z londonsko medbančno obrestno mero libor napaka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik RBS Philip Hampton je novico pospremil z besedami, da priznanje napake in kazen za banko pomenita "žalosten dan". Ob tem se je zavezal, da bodo grehe iz preteklosti popravili.

Preostali dve banki, švicarska UBS in britanska Barclays, sta bili za sodelovanje v aferi libor kaznovani lansko leto.

Ameriške, britanske in švicarske oblasti so banki UBS naložile rekordno kazen v višini 1,5 milijarde dolarjev, Barclays pa je morala britanskim in ameriškim regulatorjem plačati 290 milijonov funtov (452 milijonov dolarjev) kazni.

Libor je medbančna obrestna mera, ki igra pomembno vlogo na globalnih finančnih trgih. Določa namreč, koliko banke, posledično pa tudi podjetja in posamezniki, plačajo za izposojanje denarja.