Svet agencije Spirit bo vladi predlagal razrešitev vršilca dolžnosti direktorja Boštjana Skalarja.

Tako se je odločil zaradi netrasparentnega, 30 milijonov evrov vrednega javnega razpisa za spodbujanje zaposlovanja pri projektih s področja razvoja novih produktov. Tega je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pred skoraj tremi tedni razveljavilo. Kot je včeraj pojasnil predsednik sveta agencije Marjan Hribar, pri odločitvi o Skalarjevi zamenjavi niso preučevali krivde posameznih zaposlenih, temveč odgovornost poslovodstva agencije. Od tega bodo v prihodnje zahtevali preiskavo vseh nepravilnosti, zaradi katerih je razpis padel. Vso dokumentacijo, ki se je nanašala na razpis, pa bodo posredovali Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Nič več nepovratnih sredstev

Kot smo že poročali, so se štirje zaposleni Spirita iz razpisne komisije lani izločili, ker naj bi se za tridesetmilijonska sredstva potegovala tudi podjetja, v katerih so njihovi zakonski partnerji ali lastniki ali zaposleni. Za predstavnike Spiritovega sveta, ki deluje kot nadzorni organ, je najbolj sporno, da so se posamezne odgovorne osebe med razpisom najprej iz tega izločile, kasneje pa so bile imenovane v podkomisijo za ocenjevanje prispelih vlog. Ko so bili ponovno imenovani v komisijo, takšni odločitvi vodstva Spirita niso nasprotovali, je dodal Hribar. Predloga svoje razrešitve Skalar včeraj ni komentiral.

Spiritov svet je včeraj hkrati pozval vlado, naj v najkrajšem možnem času zagotovi sredstva za financiranje novih produktov. Hribar je pri tem pojasnil, da naj bi bil obseg sredstev na novem razpisu še višji od 30 milijonov evrov iz razveljavljenega razpisa. Toda na veliko razočaranje skoraj tisoč podjetij, ki so se potegovala za evropska sredstva, se na novem razpisu sredstva ne bodo več delila nepovratno, ampak jih bodo morali izbrani prejemniki vrniti. Kdaj bo razpis objavljen, ni znano. Pri tem obstaja možnost, da novega razpisa ne bo več izpeljal Spirit, temveč ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, v sodelovanju s SID banko ali kakšno drugo državno ustanovo.

Spiritu šteti dnevi

Po več napovedih, med drugih tudi skorajšnjega ministra Metoda Dragonje, so Spiritu, ki se ukvarja s promoviranjem turizma, privabljanjem neposrednih tujih naložb, internacionalizacijo in spodbujanjem podjetništva, šteti dnevi. Po Hribarjevih besedah bi lahko iz Spirita nastali dve ustanovi, od katerih bi se ena ukvarjala s promocijo turizma, druga pa s privabljanjem tujih naložb in internacionalizacijo. Tisti del, ki se ukvarja s podjetništvom, bi bil pripojen k ministrstvu.

Eden od ključnih igralcev pri združevanju področja turizma, tujih naložb in podjetništva pod eno streho je bil ravno Hribar. Prve ideje o povezovanju so se pojavile v času vlade Boruta Pahorja. Toda načrti o nastanku dveh agencij so se kasneje razblinili. Medtem ko bi ena delovala na področju inovativnosti, bi se druga ukvarjala z gospodarsko promocijo turizma in neposrednih tujih naložb. V času druge vlade Janeza Janše, ko je gospodarsko ministrstvo vodil Radovan Žerjav, pa se je pojavila ideja o ustanovitvi enovite agencije, ki naj bi optimizirala delo vseh dotedanjih agencij. Hribar danes pojasnjuje, da je direktorat za turizem in internacionalizacijo, ki ga vodi, zaradi različnih vsebin nasprotoval ideji o združevanju Slovenske turistične organizacije (STO), Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti) ter Javne agencije za tehnološki razvoj (TIA). Vendar je bila na koncu odločitev nekdanjega gospodarskega ministra Žerjava drugačna.