Lastniki mednarodno uveljavljenega slovenskega proizvajalca plovil Seaway, ki so se več let skrivali za ciprskim podjetjem, so Jernej in Japec Jakopin ter KD Group Matjaža Gantarja. Dejansko lastništvo razkriva dokumentacija o čezmejni združitvi med Seawayem Design in dosedanjim 92,5-odstotnim lastnikom s Cipra, podjetjem Zellner Holding.

Do zdaj je bil največji lastnik tega ciprskega podjetja KD Group, ki je obvladoval 48,65-odstotni delež. Dobro četrtino je prek podjetja Nereida držal Japec Jakopin, prav tolikšen delež pa prek podjetja I.D. Jernej Jakopin. Brata Jakopin sicer nista imela glasovalnih pravic. Po združitvi obeh podjetij je lastništvo Seawaya Design približno enako. Za ta korak so se po besedah Japca Jakopina odločili v želji po transparentnosti lastništva in njegovega prenosa v Slovenijo. Pri tem ni izključeno, da so to od njih zahtevale banke upnice. Po zadnjih podatkih je imela Skupina Seaway konec lanskega leta od vsote vseh sredstev, ki so znašala 40 milijonov evrov, kar 70 odstotkov dolžniškega kapitala.

Vezi med bratoma Jakopin in KD Group naj bi se po zatrjevanju naših virov že pred časom začele krhati. To je razvidno tudi iz lastniške strukture družbe Seaway Yachts, ki bo letos zagnala novo tovarno v Puconcih. Gre za približno 30 milijonov evrov vredno naložbo v razvojni center za nove materiale, pogone in tehnologije, za katero je ministrstvo za gospodarski razvoj odobrilo nepovratna sredstva v višini 14,5 milijona evrov. V tem podjetju ima Seaway Design le 24-odstotni lastniški delež, medtem ko brata Jakopin prek podjetij Nereida in I.D. obvladujeta 70-odstotnega.

Po prvotnih načrtih bi morala biti tovarna v Puconcih zgrajena do sredine lanskega leta. Toda zaradi nepredvidenih del se je gradnja začasno ustavila, graditelj tovarne SGP Pomgrad pa je zahteval dodatna plačila. Niti popravljene napovedi, da bo tovarna, ki bo morala v povprečju zaposlovati 120 delavcev, zgrajena do lanske jeseni, se niso uresničile. Po besedah direktorja Seawaya Design Fabrizia Korošca je pred dnevi prišlo do tehničnega prevzema tovarne. Ker ta ni bil uspešen, mora izvajalec v enem mesecu odpraviti pomanjkljivosti.

V novi tovarni bodo proizvajali tudi kompozitne materiale, ki jih družba izdeluje že nekaj časa, skupaj z deli za vetrne elektrarne pa z njimi ustvari približno četrtino vseh prihodkov. V prihodnosti načrtuje z njimi doseči polovico prihodkov. Kot je pojasnil Korošec, se bo navtični trg letos tako kot od leta 2008 dalje še naprej krčil. V minulem letu so se čisti prihodki Seawaya Yachts skoraj podvojili in so znašali 20,4 milijona evrov. Medtem ko je čisti poslovni izid leta 2012 znašal 122.000 evrov, je lani znašal 1,1 milijona evrov. Prihodki Seawaya Design pa so se lani več kot razpolovili, in sicer z 26,9 na 12,4 milijona evrov. Pri tem je čisti dobiček znašal 78.000 evrov, leta 2012 pa je Seaway Design pridelal 2,7 milijona evrov izgube.