Leta 2015 bo medtem rast bruto domačega proizvoda (BDP) območja evra po novi napovedi 1,5-odstotna, potem ko naj bi bila po predhodni oceni 1,6-odstotna, izsledke raziskave Evropske centralne banke (ECB) povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Poklicni napovedovalci so se za revizijo napovedi za letošnje leto odločili na podlagi ugotovitve, da je bilo domače povpraševanje v prvem četrtletju manjše, kot je bilo pričakovano.

Poleg tega so razočarali tudi podatki ključnih hitro rastočih gospodarstev, kot sta Kitajska in Brazilija. Skladno s tem je pričakovati, da bo njihov doprinos k trgovini na rast evrskih držav vplival manj pozitivno, kot se je upalo.

Tudi poslabšanje napovedi za leti 2014 in 2015 je v prvi posledica manjšega domačega povpraševanja.

Poklicni napovedovalci so hkrati nekoliko znižali tudi oceno inflacije. Cene življenjskih potrebščin naj bi se tako letos kot prihodnje leto zvišale za 1,5 odstotka, medtem ko naj bi se po predhodni napovedi za 1,7 oz. 1,6 odstotka.

Do spremembe v zvezi z inflacijskimi pričakovanji je prišlo zaradi šibkejše gospodarske aktivnosti in slabšega položaja na trgu dela, zaradi nižjih cen surovin ter manjšega prispevka s strani posrednih davkov in administrativnih cen (država namreč zamujajo z ukrepi za uravnoteženje javnih financ).

Brezposelnost se bo v območju evra glede na raziskavo letos okrepila na 12,3 odstotka, prihodnje leto pa na 12,4 odstotka. Napoved za letos tako ostaja nespremenjena, za leto 2014 pa stroka po novem pričakuje za 0,2 odstotne točke višjo brezposelnost. V letu 2015 naj bi se brezposelnost vendarle znižala, in sicer na 11,8 odstotka, kar pa je še vedno 0,2 odstotne točke več od predhodne napovedi.

V raziskavi ECB, ki je bila izvedena med 16. in 19. julijem, je sodelovalo 51 poklicnih napovedovalcev.