Trije lastniki Keter Groupa Tom Begovič, Denis Bolčina in Marjan Kolar se očitno razhajajo.

V zadnjih tednih so si namreč razdelili družbe iz domačega bioplinskega imperija, ki so ga zgradili s pomočjo posojil dveh največjih državnih bank in v zadnjih letih razširili tudi na področje nepremičnin in telekomunikacij. Kolar je prek njegove madžarske družbe Agro-Kolar tako pred dnevi iz lastništva Keter Organice Naložb, ključne družbe iz skupine Keter, izplačal Begoviča in Bolčino. »Lastniki smo si zaradi razvejanosti skupine Keter v Sloveniji in tujini razdelili določene dejavnosti in premoženje,« je bil včeraj kratek Begovič, ki je prepričan, da bodo tako lažje obvladovali posamezne dejavnosti.

36 milijonov posojil na DUTB

S »prevzemom« Keter Organice Naložb je Kolar prevzel nadzor nad več kot desetimi hčerinskimi podjetji in bioplinskimi posli skupine, ki jih je že do zdaj operativno vodil. Bolčina, ki v nekoč nerazdružljivi trojici velja za stratega, in Begovič, ki naj bi bil zadolžen za finance, sta obdržala lastniški nadzor v družbi Keter Invest, ki se ukvarja z nepremičninskimi posli v Sloveniji in na Balkanu. Bolčini in Begoviču bo očitno ostalo lastništvo blagovne znamke Keter.

Tik pred lastniškim razhodom so Begovič, Bolčina in Kolar več podjetij razdelili na dva dela, zato ni jasno, kako so si lastniki Keter Groupa razdelili premoženje in dolgove. O tem tudi Begovič ne želi dajati izjav. Po podatkih iz začetka leta 2013 imajo družbe iz skupine najetih za več kot 40 milijonov evrov posojil, njihov največji upnik pa je Nova KBM. Po naših podatkih banka posojil podjetjem Keter Organica Bioplinarna, Keter Organica Bioplin in Keter Invest ni prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kljub temu pa je pod njenim okriljem končalo za kar 36 milijonov evrov posojil kmetom in podjetjem, za katere je skupina Keter projektirala in gradila bioplinarne. Med njimi tudi za skupaj skoraj 25 milijonov evrov posojil, ki jih je NKBM odobrila družbi Bioplin Vargazon (ta je od lani v prisilni poravnavi) in samostojnemu podjetniku Branku Gjerkešu. Pet milijonov evrov posojil družbi Bioštrom Mihe Petača, ki je novembra lani končala v stečaju, naj bi na slabo banko prenesla tudi NLB, še za okoli sedem milijonov evrov posojil samostojnemu podjetniku Branku Arnušu pa naj bi prenesla tudi Abanka Vipa.

Matoz odkupuje tudi podjetja

Čeprav so torej v Keter Groupu z bioplinskimi projekti pomagali vrtati bančno luknjo, je Nova KBM financirala tudi lastnike skupine. Samo na zemljišču na Malečniku, na katerem Begovič gradi vilo, ima banka vpisani dve hipoteki: prvo v višini 168.000 švicarskih frankov, drugo pa za dolgoročno posojilo, vredno 450.000 evrov, ki ga je Nova KBM odobrila leta 2011, Begovič pa ga mora odplačati do leta 2036. »Vzel sem stanovanjski kredit na 30 let kot številni občani. Ne vem, kaj je v tem spornega,« je naše razmišljanje komentiral Begovič. Nepremičnina po njegovem »ni nič posebnega«, čeprav naj bi imela po prvotnih načrtih tri nadstropja, bazen in podzemno garažo.

Poročali smo že, da lastnike družbe Keter z Novo KBM povezuje njen nekdanji predsednik uprave Matjaž Kovačič, ki so ga v Keter Groupu po odhodu iz banke za nekaj časa celo najeli za svetovalca. Poleg Begoviča, več let kreditnega posrednika Skupine NKBM za podjetja, ki so pri njej iskala financiranje, je stična točka tudi odvetnik Franci Matoz, hišni odvetnik banke in hkrati tudi odvetnik Keter Group. Matozova soproga Nataša Matoz je že od leta 2012 direktorica družbe Biologica, ki se ukvarja z zbiranjem in odvozom nevarnih odpadkov. Biologica je bila vrsto let ena od hčerinskih podjetij Keter Groupa, septembra lani pa jo je odkupila prav Matozova. Že mesec po nakupu je Biologica pristala v lasti nepremičninske družbe Neprus, ki jo je od neznane ciprske družbe Jacano Holdings sredi lanskega leta kupil kar Matoz. Konec leta 2012 je je imel Neprus ob le nekaj več kot 70.000 evrih finančnih obveznosti v lasti za 910.000 evrov naložbenih nepremičnin, med drugim večje stanovanje v Ljubljani.