Večletno izčrpavanje družbe Hoteli Bernardin, ki je igrala eno ključnih vlog pri konsolidaciji lastništva skupine NFD pod okriljem Stanislava Valanta, naj bi zdaj, ko se bliža zastaranje, končno pregledal posebni revizor. Odločanje o imenovanju posebnega revizorja na skupščini 9. maja sta zahtevala Triglav Naložbe in Zvon Ena Holding v stečaju, ki imata skupaj nekaj več kot 12-odstotni delež Hotelov Bernardin, predlog pa naj bi podprl tudi največji lastnik, NFD Holding.

»Predvidoma bomo predlog podprli. Enkrat je treba s preteklostjo zaključiti in se začeti ukvarjati s prihodnostjo,« je za Dnevnik povedal Miran Kraševec, predsednik uprave NFD Holdinga. Če skupščina predloga ne bi podprla, bi lahko imenovanje izrednega revizorja predlagatelja zahtevala tudi prek sodišča. Direktor družbe Triglav Naložbe Stojan Nikolić morebitne zahteve prek sodišča pred iztekom skupščine ni želel prejudicirati. »Obstaja pa tudi ta možnost,« je dejal.

Revizijska hiša Ernst & Young bo v skladu s predlogom za sklic skupščine Hotelov Bernardin, če bo ta potrjen, preverila vse posle v zadnjih petih letih z družbami NFD, NFD Holding, Sava, Finetol, Fidina, Maksima Invest, Daimond, CBH, Bernardin Arkade in Flooring. Navedenim družbam so Hoteli Bernardin med letoma 2010 in 2012 namenili vsaj 14,97 milijona evrov, »ki bi jih lahko oziroma bi jih morali porabiti za lastno poslovanje ali za razdolževanje«, so v predlogu za glasovanje o posebnem revizorju navedli predlagatelji. Kot dodajajo, so Hoteli Bernardin v istem obdobju za sredstva, med katerimi prevladujejo prav naložbe v navedene družbe, oblikovali za 17,45 milijona evrov slabitev.

V družbi Hoteli Bernardin, ki jo vodi Marko Jazbec, nam niso konkretno odgovorili na vprašanje, koliko kazenskih ovadb ali odškodninskih tožb so doslej že vložili zaradi sumov oškodovanja družbe. »Uprava družbe Hoteli Bernardin s strokovnimi službami in zunanjimi pravnimi svetovalci preučuje domnevne sporne posle iz preteklosti, na podlagi katerih bo oblikovala in izvedla ustrezne ukrepe,« so pojasnili.

O poslih Hotelov Bernardin z družbami okoli skupine NFD smo v Dnevniku v preteklosti obširno poročali. V letu 2010 so Hoteli Bernardin na primer kupili za 2,4 milijona evrov delnic družbe NFD DZU, za slabih 1,7 milijona evrov delnic družbe Daimond ter za 70.000 evrov delnic Maksime Investa. Istega leta so Maksimo Invest še dokapitalizirali s stvarnim vložkom, in sicer z nepremičnino Taverna Metropol. Z dokapitalizacijo, vredno več kot štiri milijone evrov, so prejeli delnice Maksime Investa, s temi delnicami pa so nato dokapitalizirali družbo Finetol. Danes sta obe v stečaju, prav tako Daimond. Družbi Finetol, ki so ji leto prej namenili 1,4 milijona evrov, so v letu 2010 prodali slabih 5000 evrov delnic Save za nekaj manj kot 900.000 evrov. A ker kupnine niso dočakali, so delnice na koncu predstavljale dokapitalizacijo Finetola. Ob objavi letnega poročila še ni bilo jasno, koliko delnic bodo za to prejeli, so pa bili vsi navedeni posli, skupaj s posojili družbam Fidina, Daimond in Finteol, razkriti. Leto 2010 so Hoteli Bernardin končali s 4,5 milijona evrov izgube in v celoti izničili dobiček, ki so ga ustvarili med letoma 2006 in 2009. Leto kasneje so zaradi slabitev naložb končali s kar 12 milijonov evrov čiste izgube, leto 2012 pa čisto izgubo znižali na 2,1 milijona evrov. Pogodbe, sklenjene pred leti, so Hotele Bernardin sicer obvezovale še leta. Tako so morali novembra 2013 na primer uresničiti terminsko pogodbo izpred let in od Abanke Vipe odkupiti 10-odstotni delež NFD DZU, po neuradnih podatkih za okoli 2,5 milijona evrov.

Hoteli Bernardin, ki so marca letos dosegli dogovor z bankami upnicami, bodo kmalu naprodaj. Stečajna upraviteljica Zvona Ena Holdinga Mojca Breznik je soglasje sodišča za prodajo nekaj manj kot 10-odstotnega deleža Hotelov Bernardin prejela v začetku aprila, prodajo svojega, več kot 66-odstotnega deleža pa načrtujejo tudi v NFD Holdingu. Delež v Hotelih Bernardin naj bi v postopku poenostavljene prisilne poravnave sicer prodali povsem na koncu, v letu 2016, si pa od prodaje obetajo več kot 40 milijonov evrov. S kupnino naj bi delno poravnali dolg do ločitvenih upnikov Gorenjske banke, Save, Abanke Vipe in Nove KBM, preostalo pa namenili poplačilu navadnih upnikov. Naj ob tem še omenimo, da je NLB svojo, 12,3 milijona evrov vredno terjatev do Hotelov Bernardin že prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).