Posli med lobistom Francijem Zavrlom in Rajkom Janšo, bratom prvaka SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, se bodo očitno razpletli na sodišču.

Rajko Janša je tako včeraj za Dnevnik potrdil, da je proti Zavrlu vložil tožbo, s katero od nekdanjega prvega moža in solastnika medijske agencije Pristop zahteva plačilo 700.000 evrov. Ta denar bi mu morala v skladu s pogodbo najkasneje do julija lani nakazati družba Promart Design. Tej je Rajko Janša maja 2012, ko je vlado vodil Janez Janša, prodal podjetje Atacama, ki se ukvarja s prodajo poslovnih daril. »Zavrl mi nesporno dolguje ta denar. Še vedno je predsednik upravnega odbora Promart Designa. Obrnil sem se na sodišče, ne vem pa več, kako naj ukrepam. Zmanjkuje mi živcev. Vsi mi očitajo, kako dober posel sem sklenil, a očitno ni bilo tako,« je izjavil Rajko Janša.

Velike težave pri izterjavi sredstev ima tudi Pristop, ki je očitno (ne)posredno financiral del posla. Podjetje, ki ga je Zavrl zapustil oktobra lani, je namreč vložilo zahtevo za izvršbo prvega dela 200.000 evrov vrednega posojila, ki ga je novembra 2011 odobrilo podjetju Promart Design. To je le nekaj mesecev pozneje od Rajka Janše odkupilo podjetje Atacama. Zanj se je Promart Design obvezal plačati 1,2 milijona evrov, kar presega vsoto vseh njegovih prihodkov v letih 2011 in 2012. Prvi obrok za Atacamo v višini 250.000 evrov je Promart Design nakazal Rajku Janši kmalu po podpisu pogodbe, zaradi česar je mogoče domnevati, da je del denarja za nakup dobil prav od Pristopa. Iz posojilne pogodbe med Pristopom in Promart Designom namen posojila sicer ni razviden.

Zavrlove težave z upniki

Pristop zdaj preostanek denarja, ki mu ga še vedno dolguje Promart Design, zahteva nazaj, in to skupaj z obrestmi. V začetku januarja, torej manj kot tri mesece po tistem, ko je družbo zapustil Zavrl, so v Pristopu na sodišče vložili prvo od izvršb. Z njo zahtevajo vračilo glavnice v višini 46.500 evrov. »Obveznosti iz pogodb so zapadle, zato smo se jih odločili izterjati s pravnimi sredstvi. Upamo na čim večje poplačilo,« je pojasnil predsednik uprave Pristopa Primož Pusar. Ker Promart Design nima več transakcijskega računa, se je Pristop pred dnevi »usedel« na njegov lastniški delež v Atacami.

Sodni spor med Rajkom Janšo in Zavrlom pomeni dokončni konec njunega večletnega poslovnega partnerstva. Spomnimo, februarja 2007 – v času prve Janševe vlade – je Rajko Janša najprej prodal Promart Design, dobavitelja daril Telekomu Slovenije in drugim državnim podjetjem. Za 1,15 milijona evrov ga je kupilo luksemburško podjetje Falcone. Takrat ga je lastniško obvladoval Zavrl, eden najpomembnejših igralcev na domači politično-gospodarski sceni. Falcone je Promart Design leta 2009 prodal družbi DZS, ta pa ga je leta 2010 z minimalnim dobičkom preprodala naprej. Zavrl je včeraj zatrdil, da s Promart Designom ni več lastniško povezan.

Domala identičen posel je Rajku Janši ponovno uspel pet let pozneje, ko je Janez Janša še drugič vodil vlado, le da je bil takrat Promart Design kupec Atacame. A Rajko Janša je od 1,2-milijonske kupnine očitno prejel le 500.000 evrov. Poleg prej omenjenega prvega, 250.000 evrov vrednega obroka je do novembra 2012 prejel še drugi obrok v isti višini. Denar zanj je zagotovilo hrvaško podjetje Zlatni raj, eden od treh uradnih lastnikov Promart Designa. Lastnik Zlatnega raja je hrvaška borznoposredniška hiša Auctor, ki jo je ustanovil in vrsto let vodil pred nedavnim tragično preminuli Marijan Palić. Preostala dva lastnika Promart Designa sta hrvaško podjetje Mavota in prej omenjeni luksemburški Falcone, ki je pod imenom PGB Concept že od konca lanskega leta v likvidaciji.

Od denarja za podjetja do posojil bratu

Zadnji obrok v višini 700.000 evrov, ki ga zdaj zahteva Rajko Janša, je zapadel julija lani. Pri njegovem (ne)izplačilu pa je morda pomemben podatek, da je moral Janša štiri mesece pred tem zapustiti položaj predsednika vlade.

V vsakem primeru sta Rajku Janši posla s Promart Designom skupaj prinesla najmanj 1,65 milijona evrov. Naključno ali ne, je Janez Janša že leta 2012 na zaslišanju pred komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) med osebami, ki so mu posojale večje vsote denarja, eksplicitno omenjal le brata. Rajko Janša mu je tako za nakup stanovanja na Mesarski, avtomobila znamke volvo in plačilo sodnih taks skupaj »mogoče posodil« najmanj 48.000 evrov. Kdo mu je posodil dodatnih 50.000 evrov, ki zajemajo tudi polog za nakup stanovanja na Komenskega ulici, se Janša takrat »ni spomnil«. Ali in kdaj bo Janez Janša bratu sploh vrnil ta denar, ostaja neznanka, prav tako druge podrobnosti denarnih tokov med bratoma. Te bo morda razkrila šele finančna preiskava zoper Janeza Janšo, ki jo je septembra lani zahtevalo tožilstvo.

Jasno pa je, da se je Rajko Janša ponovno vrgel v podjetništvo. Konec leta 2012 je na Grosupljem ustanovil podjetje Vamos, ki se ukvarja z marketingom in drugimi storitvami. Po dostopnih podatkih je do konca lanskega leta deloval v prostorih, ki jih je junija 2012, torej ko je prišlo do prodaje Atacame, odkupil ravno od Pristopa.