Računsko sodišče je revidiralo gospodarsko ministrstvo in Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije ter preverilo ali ima država jasno določeno strategijo in cilje spodbujanja TNI, kako so razdeljene naloge in odgovornosti za spodbujanje tujih neposrednih investicij ter ali se ukrepi za spodbujanje izvajajo in ali so učinkoviti.

Med drugim je računsko sodišče ocenilo, da cilji države na področju spodbujanja tujih neposrednih investicij niso dovolj jasno opredeljeni. Ukrepi so se od leta 2010 izvajali, ne da bi bil sprejet petletni program izvajanja ukrepov. Večino ukrepov je izvajala agencija, ministrstvo je dodeljevalo le neposredne finančne spodbude podjetjem za večje investicijske projekte.

Prejemnikom sredstev ni bilo treba izkazati neposrednega priliva kapitala iz tujine

Računsko sodišče je ugotovilo, da dodeljevanje finančnih spodbud za tuje neposredne investicije ni bilo pogojeno z izkazovanjem vsebin, ki bi te projekte pomembno razlikovale od projektov »slovenskih« podjetij, kar bi upravičilo dodelitev spodbud tujim investitorjem. Pri ocenjevanju vlog in spremljanju izvajanja projektov ministrstvo in agencija namreč nista dala poudarka zagotoviti prispevka tujega investitorja v obliki neposrednega pritoka kapitala, znanja in tehnologije.

Eden od pogojev je bil, da je imel tuji investitor neposredno le 10-odstotni delež v gospodarski družbi, ki je prejemnik spodbude. Prejemnikom sredstev ni bilo treba izkazati neposrednega priliva kapitala iz tujine. Potrebna tudi ni bila prisotnost tujega investitorja pri projektu in zadostovale so splošne navedbe investitorja o načrtovanem prenosu znanja in tehnologij ter sinergijskih učinkih.

Računsko sodišče je ministrstvu in javni agenciji Spirit podalo vrsto priporočil

Tuj investitor je lahko hitro pridobil osnovne informacije, pri podrobnejših povpraševanjih pa je bila odzivnost agencije daljša. Na področju promocije je agencija s promocijskimi aktivnostmi posredovala predvsem informacije o podjetniškem okolju in o možnostih pridobitve finančnih spodbud, v manjšem obsegu pa informacije o konkretnih investicijskih priložnostih.

Računsko sodišče je ministrstvu in javni agenciji Spirit, ki je naslednica Japtija, podalo vrsto priporočil, ki se nanašajo tako na pripravo usmeritev in oblikovanje ciljev države na področju spodbujanja tujih neposrednih investicij ter na pripravo dolgoročnega programa spodbujanja tujih neposrednih investicij, kot tudi na posamezne ukrepe spodbujanja tujih neposrednih investicij, ki jih določa zakon.